"We mogen Optima-verantwoordelijken schuld niet van zich af laten schuiven"

8 juli 2016
Sinds gisteren loopt er in de kamer een onderzoekscommissie naar de bank Optima. Voorzitter daarvan is Eric Van Rompuy (CD&V). Hij was te gast in de ochtend.

Echte slachtoffers

Zelf was Van Rompuy initieel weinig enthousiast over het aanstellen van zo een onderzoekscommissie, maar naarmate de dagen volgde werd het duidelijk dat er genoeg bewijzen aan het licht kwamen om een onderzoekscommissie op te richten. 

"Zo een onderzoekscommissie is niet niks. Maar ze is belangrijk, want vijf jaar na de nieuwe bankwetgeving zien we nu het failliet van Optima Bank. Daarnaast zie je ook alweer dat er échte mensen geraakt worden, zoals die mensen die we zagen in Terzake."

"We mogen het gerecht niet hinderen"

"Sinds 2010 hebben we organen die instaan voor het toezicht van financiële instellingen, zoals bijvoorbeeld de Nationale Bank van België. Nu moeten we kijken of die organen wel naar behoren gefunctioneerd hebben en nog zullen functioneren. Hoe kunnen we de controle nog verbeteren, met andere woorden."

"Er zijn heel wat verschillende actoren die meespelen: het gerecht, het parlement, de uitzonderlijke belastingsinspectie, ... Wij mogen absoluut niet tussenkomen in het onderzoek van het gerecht natuurlijk."

"Optima mag schuld niet van zich af schuiven"

"Verschillende verantwoordelijken van Optima leggen de schuld natuurlijk ook niet bij zichzelf, maar elders. We mogen hén geen argumenten geven om de schuld van zich af te schuiven."

"Belangenvermenging zal een groot deel van ons onderzoek zijn. Want er is een zweem van schuld ten aanzien van verschillende publieke mandatarissen. Daarom heb ik ook getwijfeld om de opdracht aan te nemen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat we mensen ten onrechte beschuldigen." 

"Dé finaliteit is: hoe kunnen we slachtoffers in de toekomst behouden voor een faillissement"