"We mogen van een revolutie spreken bij Anderlecht"

26 februari 2018
Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen op de 28e speeldag. Over de ommezwaai bij Anderlecht, het aanhoudende puntenverlies van Club Brugge en de nood aan een videoref bij de matchen van KV Mechelen en Eupen op de laatste 2 speeldagen.

Coucke als psycholoog van Anderlecht

Marc Coucke heeft het hele weekend op zijn favoriete plaats gestaan: in het middelpunt van de belangstelling. Hij is gek op camera’s en fotografen. En voor alle duidelijkheid: die zijn ook gek op hem. Hij is nu eenmaal een dankbare, kleurrijke en interessante figuur. Dat is een perfect huwelijk.

Bewijzen kan je het natuurlijk niet, of zijn komst een rol heeft gespeeld in de hoofden van de spelers. Maar het is in elk geval mooi meegenomen voor Marc Coucke dat Anderlecht gewonnen heeft. Voor het eerst in 6 wedstrijden.

Anderlecht heeft 70 minuten behoorlijk goed gevoetbald, nadien was het een stuk minder. Anderlecht creëerde kansen, dat was al anders dan een week geleden op Sint-Truiden. Al zal het er ook wel mee te maken hebben gehad dat er een aantal andere spelers op het veld stond.

Anderlecht heeft ook mooie goals gemaakt. En best van al voor Marc Coucke is dat hij voor de wedstrijd minutenlang met Teodorczyk heeft gepraat. Een beetje peptalk, wat positiviteit en dat Teodorczyk dan ineens 3 keer scoort, voor de allereerste keer in het shirt van Anderlecht. Dat is toch geweldig.

Vanhaezebrouck denkt er al weken over na om een psycholoog aan boord te halen voor zijn mentaal broze spelersgroep. Het is zoals Philippe Albert vanmorgen in Le Soir opmerkt: “Marc Coucke is de nieuwe pyscholoog van Anderlecht.”

Kunnen we spreken van een revolutie bij Anderlecht?

Dat denk ik wel. Ik denk dat de club daar ook nood aan had, want er is toch al enkele jaren grote onvrede bij de supporters, over het gevoerde beleid bij Anderlecht. Vorig jaar was er zelfs de hele tijd kritiek in een kampioenenjaar.

Een nieuwe aanpak, een nieuwe wind, een forse grote schoonmaak door Marc Coucke in dit geval. Daar kijkt iedereen toch met belangstelling naar uit. En de supporters en veel mensen uit de media zijn al vanaf dag 1 enthousiast over de komst van Coucke naar Brussel. Gisteren zongen de supporters al van “Koekenbak”.

Coucke zelf speelt het ook handig, vind ik, door zich bijvoorbeeld in een interview met Het Laatste Nieuws dit weekend zeer nadrukkelijk te distantiëren van het huidige beleid. En dan in casu, zonder zijn naam te noemen, Herman Van Holsbeeck over de wintermercato.

Dat vinden supporters altijd wel heel erg goed, dat Van Holsbeeck kritiek krijgt. Coucke heeft een paar flinke trappen en klappen uitgedeeld over die wintermercato, waarvan iedereen ervan overtuigd is dat die mislukt is. Coucke zegt dat er veel meer mogelijk was dan ze bij Anderlecht hebben gedaan, ondanks de situatie van de verkoop.

Het is natuurlijk belangrijk dat Coucke iedereen daarvan overtuigt dat hij daar op geen enkel moment is tussengekomen. Dus ja, een breuk met het verleden. Maar het is vooral een heel goede zaak voor de club dat er duidelijkheid is en dat Coucke eraan kan beginnen. En dan gaan we met veel belangstelling volgen wat Coucke ervan bakt.

Er klopt iets niet bij Club Brugge

Bij Club Brugge blijven ze maar beweren dat er niets aan de hand is. Maar als je na Nieuwjaar als leider in de competitie, zo autoritair in de eerste maanden van het seizoen, maar 1 keer wint in 7 wedstrijden, dan is er toch iets dat niet klopt.

Club heeft al 5 keer op een rij niet meer gewonnen. Over de vele tegendoelpunten hebben we het natuurlijk al gehad. Gisteren werd er wel al wat beter verdedigd. De onmiskenbare vormdip van Ruud Vormer, de meest bepalende Club-speler in die eerste maanden van het seizoen. Spitsen die nog wat moeizaam scoren.

En ik vond Club gisteren ook veel minder goed spelen dan trainer Ivan Leko achteraf vertelde. Veel minder dominant. Een beetje een bewuste keuze, heb ik begrepen. Maar Club creëerde ook maar amper 2 kansen in de eerste 75 minuten. Het was pas na dat doelpunt van Dennis dat Club wel weer zichzelf was, met wel heel goed aanvallend spelen en kansen.

Club Brugge pakt 8 punten op 21. Dat is toch gewoon slecht. En het is maar omdat de eerste achtervolgers Charleroi en Anderlecht nauwelijks beter doen dat er in Brugge niets aan de hand is. Want als één van die twee ploegen een beetje een normaal parcours aflegt en 15 of 16 punten pakt, dan is Club Brugge nu zijn voorsprong kwijtgeraakt en wordt er wel anders gepraat.

Zet voor die laatste 2 speeldagen een videoref in

In de match tussen Standard en Club Brugge (1-1) hadden beide doelpunten afgekeurd moeten worden. Standard had een strafschop moeten krijgen.

Maar er was gelukkig gezond verstand bij Renaud Emond, die na afloop zei dat als Standard niet had gewonnen, dat dat niet de schuld is van de scheidsrechter, zoals coach Sa Pinto elke week opnieuw beweert. Maar dat het te maken heeft met de fouten die Standard maakt voorin en achterin.

Er staat de komende twee weken voor 8 clubs wel veel op het spel. Voor de 6 die mathematisch nog de top 6 kunnen halen. En vooral voor KV Mechelen en Eupen. Want oké, Play-off I halen of niet, dat is een groot verschil en dat gaat om veel geld en prestige.

Maar onderaan is het echt een kwestie van leven of dood. Degradatie is een catastrofe, sportief en financieel. En daarom sluit ik me aan bij de oproep van Kristof Liberloo in Het Belang Van Limburg vanmorgen en maak ik er ook graag een dwingende vraag van: zet voor die laatste 2 speeldagen een videoref in.

Liefst in alle wedstrijden, als dat logistiek kan. Anders absoluut minimaal in de matchen van KV Mechelen en Eupen. Want je wil het toch niet weer meemaken wat Cercle Brugge enkele jaren geleden is overkomen, namelijk: degraderen op de laatste speeldag door een vreselijke blunder van de lijnrechter in die laatste match. Nu zou dat onvergeeflijk zijn, want de mogelijkheden zijn er nu wel.

Bron: sporza.be