"We onderschatten de beschaving die u, Roberto Martínez, uitstraalt"

14 juli 2018
Elke week kiest iemand in 'De Ochtend' zijn of haar held van de week. Professor Rik Torfs kiest deze keer voor bondscoach Roberto Martínez.

Beste Roberto Martínez,

U bent mijn held van de week. Niet wegens uw prestaties, die zijn natuurlijk schitterend, maar ach, prestaties, misschien worden ze in het leven overschat. Wel voor de beschaving die u uitstraalt. Die onderschatten we dan weer. En toch. Ze verhindert grofheden en maakt het schelden moeilijker.

U draagt pak en das. Ik vind dat mooi. Vroeger was het de kleding van politici, zakenlui, professoren, leraren. Vroeger. Toen voetbaltrainers nog in rafelige trainingspakken rondliepen. Ik herinner me van een verre voorganger van u, de waardige Helenio Herrera, coach van Inter Milaan in de jaren zestig, een foto, helemaal ontsierd door de goedkope ritssluiting van zijn sportoutfit. Dat zal u niet overkomen. De tijden zijn veranderd, de maatschappelijke status van beroepen ook. Vandaag dragen politici geen, en trainers wel een das. Trainers met allure toch, zoals uzelf.

U praat als iemand die voetbal heel juist inschat. Als iets heel belangrijks. Voor uzelf, voor voetballers, voor bedrijven, voor supporters die de ontgoochelingen in hun eigen leven een ogenblik lang vergeten door zichzelf een held te wanen wanneer iemand anders scoort. Belangrijk allemaal, maar bij u gaat dit alles nooit ten koste van stijl en beschaving. Die zijn er op momenten van verdriet. En op momenten van triomf, wat nog moeilijker is.

U bent iemand waarover iedereen een mening heeft. Vandaag een positieve, zodat zelfs een foutje u weleens wordt vergeven. Ooit zal dat anders zijn, en komt op alles wat u goed doet toch kritiek.

Mensen met allure, zoals uzelf, kunnen doorgaans beide situaties aan. Veel succes vanmiddag met de match, en later met wat u ook onderneemt in het verdere, oeverloze leven, veel groter dan gelijk welk voetbalveld.

Met hartelijke groet,

Rik Torfs