"We smeerden Nivea van de blauwe pot en gingen dan in de zon liggen" Lieve Lijnen kreeg huidkanker op haar 61ste

24 juni 2020
© Radio 1
CD&V wil alle zonnebankcentra sluiten en daar heeft Lieve Lijnen alle begrip voor. Ze overleefde huidkanker en was zelf verslaafd aan het gebruiken van de zonnebank, vertelt ze in 'Achter De Feiten'. Ze voelt zich slachtoffer van de jaren ’80: de ‘zonnebank-generatie’ waarin ze als kind nog werd ingesmeerd met crème uit de blauwe ‘Niveapotten’ tegen de zon.

De wetenschap is duidelijk over de schade die zonnebanken aanricht, door de hoge hoeveelheid aan UVA-straling dringen ze veel dieper door in onze huid dan de zon. Lieve Lijnen heeft pas op latere leeftijd ingezien hoe gevaarlijk dit is, wanneer het dus te laat was.

Ik wist niet beter, mijn tienerdochters zijn ook nog onder de zonnebank geweest. Als ik daar nu aan terugdenk, dan denk ik ‘wat hebben we gedaan’.
Lieve Lijnen

Lieve legt uit hoe een bepaald schoonheidsideaal primeerde, naar het solarium gaan was ontspannend en je kreeg een mooi tintje. Binnen haar generatie was bescherming tegen de zon niet iets waar veel mensen mee bezig waren.

In de jaren 80 waren we niet enkel de ‘zonnebank-generatie’, maar ook de ‘Nivea-generatie’. We dachten dat de crème in de blauwe potten hielp tegen de zon. Maar hydraterende crèmes versnelden juist het verbrandingsproces. We konden de vellekes en de blazen van onze huid trekken.
Lieve Lijnen

Vlekje op de hiel

Toen Lieve een plekje op haar hiel kreeg dat niet weg bleek te gaan, begon ze zich toch zorgen te maken. Toen ze uiteindelijk naar de dokter ging stelde die vast dat het om een melanoom ging, huidkanker. “Het is een lange rit geweest en het is nog steeds een lange rit. Ik heb geen tekenen meer, alles is weg, maar ik ben nog steeds niet genezen verklaard" vertelt ze.

De voorzichtigheid met de zon, die Lieve vroeger niet had, heeft ze nu wel. Voor 16 uur komt ze op een zeer zonnige dag niet buiten, als ze daarna in de zon komt is dat altijd met hoed en factor 50 op.

Ik ben ook best streng voor mijn omgeving, aan iedereen vraag ik voortdurend: 'Heb je je ingesmeerd?'
Lieve Lijnen

Lieve vond veel steun bij Melanoompunt VZW, een steungroep van lotgenoten.

Elk jaar krijgen 40.000 Belgen huidkanker. Het is de meest voorkomende kanker in ons land. 

Herbeluister de uitzending waarin ook de woordvoerder van de Belgische Beauty Federatie en dermatoloog Isabelle Hoorens getuigen:

Lees ook:

Lijst van artikels