Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"We stevenen niet af op een golf van burn-outs, we zijn erg weerbaar"

vr 22 mei - 9:09

De voorbije maanden hoorden we vaak slecht nieuws als het ging over onze mentale gezondheid. Vele experts vreesden voor een burn-outgolf eenmaal de coronacrisis z'n hoogtepunt voorbij is. Maar Ralf Caers, burn-outexpert aan de KU Leuven, deed onderzoek naar de mentale toestand van werknemers de afgelopen weken en kwam tot een ander besluit, zo vertelt hij in 'De Wereld Vandaag'.
"We stevenen niet af op een golf van burn-outs, we zijn erg weerbaar"

"We zijn heel blij dat we positief nieuws mogen brengen", steekt Ralf Caers van wal. "We horen van een burn-outgolf, maar we zien dat niet in onze gegevens.  We hebben de mensen die technisch werkloos zijn uit ons onderzoek gehaald en van de mensen die nog aan het werk zijn momenteel, is er slechts 9% die denkt een burn-out te krijgen. Een verschil met een gelijkaardig onderzoek dat we in 2017 deden, want toen schatte nog 12% van de mensen dat ze een burn-out zouden krijgen." Caers beseft dat het natuurlijk om een inschatting gaat: "We vragen aan mensen of ze een aantal signalen herkennen waarvan we weten dat ze naar een kurn-out kunnen leiden, maar het blijft inderdaad een inschatting van de mensen zelf."

Veerkracht

Er zijn nochtans genoeg mensen, zoals klinisch psycholoog Elke Van Hoof, die bewerken dat het niet zo goed gaat met onze mentale toestand. Caers relativeert: "We mogen de stress die we vandaag voelen niet te snel doortrekken naar het ontwikkelen van een burn-out. Er is zeker stress vandaag: mensen moeten werken, daar komen vaak nog eens kinderen bij, ... maar er is ook weerbaarheid en veerkracht. Veel werkgevers hebben de doelen voor hun werknemers bijgesteld, dus de werkdruk wordt zo al wat verlicht". 

We mogen geen taboe maken van hard werken.

Telewerken in plaats van filerijden

Vaak halen mensen ook tips van het internet die hen kunnen helpen om hun werk te verbeteren en efficiënter te maken. "En mensen doen nu aan telewerken in plaats van filerijden", gaat burn-outexpert Caers verder.

"We zien dat bij een groot deel van de mensen de werkdruk hetzelfde is gebleven, maar bij mensen die naar een fysieke werkvloer moesten is de werkdruk gestegen. Vaak werken zij hetzelfde aantal uren, maar is hun werk drukker geworden. Bij telewerk zijn dan vaak het aantal werkuren gestegen, maar ligt de druk lager."

Hard werken geen taboe

Toch is het voor veel mensen een opdracht (geweest) om de scheiding te maken tussen werk en thuis. "Het is belangrijk dat er een scheiding is tussen werk en privé, maar we zien dat mensen daar toch in geslaagd zijn", aldus Raf Caers. "Er worden duidelijke afspraken gemaakt met de kinderen over wanneer er speel- of werktijd is."

"We mogen geen taboe maken van hard werken", benadrukt Caers. "We moeten echt opletten dat stress en hard werken 'allemaal niet mag'. Zo'n vaart loopt het niet, want we zijn echt weerbaar. Je ziet dat ook bij mensen die van hun bedrijf houden. Als ze voelen dat hun bedrijf onder druk komt te staan, dan zie je dat veel mensen aan één zeel gaan trekken en een extra inspanning gaan doen. En die extra werkdruk hoeft niet tot een burn-out te leiden, maar leidt veelal tot een gevoel van voldoening", besluit Caers.

Beluister hier het interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet