“We verspillen als samenleving veel talent. België kan beter dan dit”

5 juli 2018
Zwarte mensen die ondanks hun hoge scholingsgraad geen job vinden? Nozizwe Dube vindt het verspilling van talent.

“Wanneer ik scoor, ben ik Romelu Lukaku, Belgische sterspeler. En wanneer het minder gaat, ben ik Belg van Congolese afkomst”. Dat schreef Rode Duivel Romelu Lukaku enkele weken geleden in een open brief op ‘The Players Tribune’.

Het is een uitspraak die Nozizwe Dube, tot begin dit jaar voorzitster van de Vlaamse jeugdraad en nu kandidaat voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen, geraakt heeft. Zelf heeft ze dit soort discriminatie ook al opgemerkt, vertelt ze in 'De Ochtend'.

Ze verwijst naar een onderzoek dat vorig jaar gebeurde in opdracht van de Koning Boudewijnstichting: acht op tien zwarte Belgen voelt zich gediscrimineerd, en dat is veel meer dan de Turken of Marokkanen in ons land. Zij vertellen hoe ze soms al heel jong racistische opmerkingen krijgen over hun zwarte huidskleur en op latere leeftijd veel moeilijker een huis kunnen huren of aan werk raken, precies omdat ze zwart zijn.

Nozizwe Dube maakt zich er zorgen over. Ze vindt het triest dat zwarte mensen met een hoge scholingsgraad hier toch moeilijk een job vinden. “We verspillen zo als samenleving veel talent. België kan beter dan dit.”

“We moeten er werk van maken. Laten we beginnen met mensen aannemen omwille van hun talenten”, zegt ze. “Want zo kunnen we echt niet meer samenleven.”

Bekijk het integrale interview:

Elke weekdag heeft 'De Ochtend' een topvrouw als centrale gast tussen 8 en 9. De integrale reeks vind je hier terug:

Lijst van artikels

Lees ook: