Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

“We verwachten heel veel van onze honden, en daar komen problemen van”

di 4 okt. - 9:46

Wij verwachten verschrikkelijk veel van onze honden tegenwoordig: ze moeten met mensen en andere honden kunnen omgaan, ze moeten zich begeven in het drukke verkeer, ze moeten zindelijk zijn, ze mogen je sofa niet stuk bijten,… Toch hebben we, gezien deze omstandigheden, weinig te maken met ernstige bijtincidenten, zegt hondenopleider Eva Lambrecht in De Bende van Annemie. Maar wat als het wel gebeurt?
"Het grote deel van de bijtende honden kan door training toch nog een ‘hondwaardig’ leven hebben"

“Bijten is een stukje van een gedragspatroon van een hond” zegt Eva Lambrecht, psychotherapeute gespecialiseerd in dierengedrag. “Het is eigen aan een dier, om agressie te gebruiken om ons iets duidelijk te maken. Maar in onze maatschappij kan het niet natuurlijk.”

Wat doen als je hond bijt?  

“Een hond die bijt, voelt zich niet goed” zegt Lambrecht. Hij is gefrustreerd of boos, net zoals mensen. Meestal laten honden dat op voorhand al even blijken en geven ze waarschuwingssignalen: de kans is groot dat ze al eens hebben gegromd, geblaft, of hun lip hebben opgetrokken. De hond die dat luid en duidelijk doet, wordt het beste gehoord. Maar de verraderlijke honden zijn degenen bij wie je het niet voelt aankomen. (Soms ook omdat de mensen het niet willen zien)

Het advies van Eva Lambrecht:

Luister naar wat je hond zegt, want een hond gromt niet zomaar.  Als je het grommen afstraft, zal hij dat in de toekomst niet meer doen, en uit het niets bijten.

Er zijn heel veel redenen waarom een hond kan grommen trouwens.  Omdat hij bang is bijvoorbeeld, of boos is,… en telkens klinkt het dan ook helemaal anders. “Het is de taak van eigenaars om zoiets te zien en aan te voelen” zegt Lambrecht. “Het baasje kan dus beter bezoekers waarschuwen dat ze niet zomaar zijn of haar hond mogen aanraken. En met een hond die angstig is voor kinderen, ga je ook best niet naar de speeltuin.”

Geef een hond leiding en handvaten over hoe hij zich hoort te gedragen. Maar breng hem ook niet in situaties waarmee hij niet om kan. Doe dingen met je hond die hij leuk vindt, zo voelt hij zich beter in zijn vel, en zal hij meer ontspannen zijn.

 

Hoge verwachtingen

“We verwachten heel veel van onze honden, en daar komen problemen van” zegt Lambrecht.  Mensen zijn ook niet geduldig genoeg: “Van een hond die 8 uur per dag alleen in een bench zit, kan je moeilijk verwachten dat hij daarna ook nog braaf naast je in de zetel zit, terwijl jij tv kijkt. Zeker niet als die hond ooit gekweekt is om kilometers per dag te rennen.”

En wat dan met honden die toch bijten? “Met een voorspelbare agressie kan je iets doen” zegt Lambrecht “Als een hond agressief is rond zijn voerbak, zet je die voerbak elders”.

Het grote deel van de bijtende honden kan door training toch nog een ‘hondwaardig’ leven hebben, zonder de veiligheid van mensen in het gedrang te brengen.

Maar soms in extreme omstandigheden kom je met je rug tegen de muur te staan. Het heeft dan weinig zin om een agressieve hond nog jaren in een kennel te steken, of aan de ketting te leggen. Al gebeurt dat in de praktijk gelukkig ook erg weinig, besluit Lambrecht.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet