"We voelden dat er een staatsgreep zat aan te komen"

2 september 2016
De Ochtend, Turkije, staatsgreep
De mislukte staatsgreep in Turkije en de strijd tegen de Gülen-beweging die daarop volgde, is een storm die ook in ons land rimpelingen in het water veroorzaakt. Maar wat is de impact in Turkije zelf, anderhalve maand later? Mieke Strynckx is voor De Ochtend naar Istanboel getrokken en probeert daar het kluwen te ontwarren.

Vooral een militaire putch

Het eerste wat haar opvalt in Istanboel, zijn de Turkse vlaggen, overal en in alle maten. Hier is duidelijk, hier wordt nationalisme gekweekt. Mieke Strynckx heeft er met mensen afgesproken die elk op hun manier de staatsgreep hebben beleefd. Ook met Garo Paylan bv, die in het parlement zetelt voor de Koerdische partij HDP. "Onze partij heeft het sinds de coup zeer moeilijk, zegt Paylan. Er waren zeker Gulennisten betrokken bij de staatsgreep, maar het was toch vooral een militaire putch".

Het leger wil het nationalisme verdedigen, en daarom heeft het vijanden nodig.
Garo Paylan

Duidelijke boodschap

Wat later ontmoet Mieke Strynckx de bekende Turkse journalist Bülent Mumay. Die schreef jarenlang voor de krant Hürriyet, maar werd onder politieke druk ontslagen. Na de coup werd hij opgepakt en vloog hij voor drie dagen in de gevangenis. Bewijs van betrokkenheid was er niet, maar de boodschap was duidelijk:

Denk er niet aan om het zelfs maar te proberen ....
Bülent Mumay

Dat er Gulennisten bij de staatsgreep betrokken waren, lijdt volgens Mumay geen twijfel. Maar de vele ontslagen en arrestaties die volgden, gaan hem te ver. Er kan alleen gerechtigheid komen, als iedereen tegelijkertijd zal worden beoordeeld. En hij ziet de toekomst somber in : als ik in de gevangenis word geworpen voor betrokkenheid bij de staatsgreep, dan kan alles gebeuren in Turkije.

De reportage van Mieke Strynckx kan u hieronder beluisteren

Radio 1 Select