“We waren vastgeketend aan die laptop op dat podium”

5 mei 2018
Hydrogen Sea is niet meer. Tenminste, niet meer zoals we ze voorheen kenden. Patricia Vanneste (Balthazar) en Joris Caluwaerts (STUFF.) vervoegden het duo dat eerder al een trio werd. “Onze eerste single samen is gebaseerd op gekrijs.”

“We zijn begonnen als duo, Pieterjan Seaux en ik”, vertelt zangeres Birsen Uçar in Allez Allez. Dan hebben we er een drummer bijgepakt, Steven Van Gelder. En nu hebben Patricia Vanneste, de violiste van Balthazar die daar onlangs stopte, en Joris Caluwaerts van STUFF. ons vervolledigd.”

Menselijker

“We wilden uitbreiden omdat we altijd op een podium met een laptop speelden en we voelden ons daar wat door beperkt. We hingen altijd vast aan die computer, we voelden er ons wat aan geketend. We wilden het menselijker maken. Daarom zijn we extra mensen gaan betrekken.”

In dialoog gaan met andere muzikanten maakt het spannender

“Met nieuwe muzikanten loopt het veel organischer. We gaan veel in dialoog met elkaar. Het is ook spannender geworden daardoor.”

“Bij onze eerste ontmoeting was het vooral de bedoeling om oude nummers te herwerken. Maar we waren zo geïnspireerd door Patricia, Joris en Steven dat we nieuwe nummers gemaakt hebben van teksten die ik eerder al geschreven had. Nu hebben we 13 nieuwe nummers.”

Gekrijs

“De eerste single, Flogsta, is nu uit in de wereld. Flogsta is een studentenstadje in Zweden, waar ze een heel eigenaardig ritueel hebben. Elke avond, om 22 uur, openen de studenten daar de ramen van hun koten en roepen ze de zorgen en de stress uit hun lijf.”

Ze roepen de zorgen en de stress uit hun lijf

“Elke avond is dat daar dus een gekrijs van jewelste. Dat sprak mij zo hard aan dat we zelfs een kleine sample van dat gekrijs in het nummer hebben gestoken.”

Herbeluister het interview met Birsen hier vanaf 1.07 uur.