We weten eindelijk wie Hercule Poirot was!

3 april 2020
Jacques Joseph Hamoir. ©www.belgianrefugees14-18.be
Het laatste mysterie van Agatha Christie is opgelost: we zouden eindelijk weten op wie Hercule Poirot gebaseerd was. John Vervoort is misdaadliteratuurkenner en een Agatha Christie fan, hij vertelt in ‘Nieuwe Feiten’.

Een maatschappelijk werkster uit Libramont uit de provincie Luxemburg heeft vijf jaar gespeurd in allerlei archieven en is er zeker van zij de echte Hercule Poirot gevonden heeft. Of toch de man op wie Agatha Christie zich gebaseerd heeft.

“Ze zegt inderdaad dat ze dat ontdekt heeft, maar het verhaal is eigenlijk al langer gekend”, zegt John Vervoort. “Een vrouw in het zuiden van Engeland, Alice Graham Clapp, heeft in de oorlogsjaren een aantal Belgische vluchtelingen opgevangen. Ze had ook een lijst bijgehouden met de mensen die ze opving en er stonden zo’n 500 namen op die lijst. Daartussen staat ene Jacques Joseph Hornais, maar de kleinzoon van Clapp heeft later ontdekt dat dat een schrijffout moet geweest zijn en dat het om Jacques Joseph Hamoir gaat.”

Dicht bij elkaar geleefd

Jacques Joseph Hamoir was een politieman uit Herstal. Hij is op 18 januari 1915 met zijn 17-jarige zoon Lucien naar het zuiden van England getrokken terwijl zijn vrouw en dochter thuis in de stal zijn gebleven.

“Op 6 januari 1915 zou Clapp, die vrouw die vluchtelingen opving, een receptie gegeven hebben waar mensen kleren konden doneren voor de vluchtelingen. Op die benefiet heeft een zekere Agatha Miller piano gespeeld. En Agatha Miller is een jaar later Agatha Christie geworden, omdat ze getouwd was met Archie Christie. Dat bewijst dat Jacques Joseph Hamoir en Agatha Christie dicht bij elkaar hebben geleefd.”

"Christie was toen 24 en een soort hulpverpleegster. Dus het kan best zijn dat ze elkaar hebben ontmoet. Maar daar zijn geen harde bewijzen van."

Een Belg mét snor

"Bovendien heeft Christie nooit gezegd dat Poirot gebaseerd was op één bepaalde man, maar ze heeft wel gezegd dat ze er een Belg van gemaakt heeft", zegt Vervoort. "Hij is bedacht in de oorlog en Christie had heel veel sympathie voor het volkje dat de Duitsers weerstand bood. De naam Hercules Poirot zou ze gehaald hebben uit 2 namen van speurders die toen populair waren in boeken die nu al lang verdwenen zijn."

De hamvraag is natuurlijk: had die Jacques Joseph Hamoir een snor? “Dat had hij. En het haar van de man was ook heel hard achterover gekamd. Maar in hoeverre ze elkaar hebben gekend, hij was 57 en had een zoon, zij was 24 en verloofd, is niet duidelijk. Het zal altijd wel een mysterie blijven.”

Luister hieronder naar het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: 

Radio 1 Select