"We willen de muur slopen tussen de schoolbanken en de echte wereld"

29 augustus 2016
Wat moeten jongeren leren op school? Daarover wil Minister Hilde Crevits een breed maatschappelijk debat. Het Vlaams Parlement vroeg alvast aan de scholierenkoepel om bij scholieren te rade te gaan. daaruit volgde het "Scholierenrapport".

Eigen talent ontwikkelen

Mona Thys en Ergys Brocaj zijn twee jongeren die meewerkten aan het rapport. Vandaag waren ze te gast in De Wereld Vandaag:

Mona: "Het rapport is onderverdeeld in 6 verschillende thema's, die allemaal erg belangrijk zijn. Voor mij is dat ruimte maken om het eigen talent te ontwikkelen. Ik zie bij heel veel jongeren heel veel talent, maar vaak krijgen ze niet de kans dat te ontwikkelen."

Ergys legt de nadruk op psychisch welzijn: 

"Ik merk steeds meer prestatiedruk bij jongeren en een steeds grotere werkdruk op school. Ook depressies en burn-outs komen vaker voor. En jongeren weten niet hoe ze er mee om moeten gaan."

Het leven na de school?

Jongeren willen ook meer met hun beide voeten in het echte leven staan. 

Mona: "Veel te vaak zitten we achter de schoolbanken en herkauwen we wat de leerkracht ons geeft. Veel liever willen we de muur tussen de schoolbanken en het echte leven slopen: meer stages, meer ervaring op de werkvloer en in contact komen met verschillende mensen."