We willen steeds meer artisanale producten, maar de overheid controleert ons zoals grote bedrijven

23 november 2016
Gert Keunen, eigenaar van microbrouwerij Keun uit Ronse, ziet zijn bier wegvloeien in de gootsteen door de controle van de overheid. In de minuut van Hautekiet pleit hij voor op maat gemaakte controles.
Maandag kwam de economische inspectie – in het belang van de consument – meten of de flesjes met Keun-bier ook daadwerkelijk 33cl bevatten. Geen probleem met een controle uiteraard, en ook geen probleem met de controleur. Want die was heel vriendelijk.
Maar ik heb wel problemen met de wettelijke procedures die op maat van de grote bedrijven gemaakt zijn, en niet op die van microbrouwerijtjes zoals Keun. Om de inhoud van mijn flesjes na te gaan, weegt men 20 volle flesjes, kapt die vervolgens leeg in de pompbak en weegt daarna de lege flesjes.
Als je weet dat ik zowat een week werk om 35 bakken Keun-bier te produceren, dan breekt mijn hart als ik een volledige bak vernietigd zie worden. Om nadien vast te stellen dat mijn flesjes vol genoeg zijn. Logisch, want dat zie je ook op zicht, met een meetlat. .
We willen steeds meer kleinschalige, artisanale en streekgebonden producten, met passie en liefde gemaakt, maar dan moet ook het wettelijk kader daarop afgesteld zijn. Dat is iets voor onze politici. Ik wil ze graag te woord staan. Met een glas Keun in de hand uiteraard.

Radio 1 Select