"We zaten op dezelfde golflengte"

24 november 2018
Ook dit jaar wordt de Belgodyssee wedstrijd georganiseerd. Een wedstrijd over de taalgrens heen, waar acht Vlaamse en acht Waalse studenten reportages maken met als ultieme beloning, een unieke stage bij de VRT en de RTBF. Chloé Hannon en Lauren Darras vertrokken samen op avontuur: “Het waren lange dagen vol plezier."

Na een lange dag vol stress vernam ik dat ik bij de acht Vlaamse geselecteerden was voor de Belgodyssee wedstrijd. Tijdens de receptie om de uitslag te vieren, heb ik voor het eerst mijn partner in crime, Chloé Hannon, ontmoet. Door de drukte van de dag verliep de kennismaking wat moeizaam maar hier was achteraf totaal geen sprake meer van, we zaten onmiddellijk op de zelfde golflengte. Grappig was onze beperkte kennis van de ander zijn moedertaal. We maakten zinnen met Engelse, Nederlandse en Franse woorden en slaagden er zo in perfect te communiceren.

We begonnen aan ons avontuur, brainstormden over mogelijke onderwerpen en vonden al snel artikel 27 uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Iedereen heeft het recht om deel te nemen aan de culture samenleving.

Het leek ons leuk om hier iets rond te doen en we starten met de research. Ons oog viel op Globe Aroma, een open kunsthuis waar iedereen altijd welkom is om kunst te beoefenen op zijn manier. Ook mensen zonder papieren mogen gebruik maken van de faciliteiten van Globe Aroma.

Tijdens ons bezoek aan Globe Aroma viel ons het enthousiasme en de vriendelijkheid van al de aanwezige kunstenaars op. Iedere aanwezige had een apart en soms heel ontroerend verhaal maar toch bleven ze positief ondanks de moeilijk periode die ze achter de rug hadden. Globe Aroma zorgt ervoor de ze zich weer even ongestoord mens kunnen voelen en vrij hun hobby, de kunst, kunnen beoefenen.

Chloé en ik werden er bij momenten heel stil van maar nemen dit als levensles mee voor de toekomst ‘Never give up’. Mijn Belgodyssee avontuur zit erop maar ik kan terugblikken op een vriendschappelijke samenwerking met Chloé en heb er onmiddellijk een pak levenswijsheid gratis bovenop gekregen.

Beluister de reportage: