"We zetten volop in op casemanagers"

23 september 2016
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een plan om vaker een 'casemanager' in de gezondheidszorg in te schakelen. Dat heeft ze gezegd in #BEL10 op Radio 1. Een casemanager begeleidt chronische patiënten en met complexe aandoeningen tijdens het volledige ziekteproces.

"Ik heb er absoluut voor te vinden om meer gebruik te maken van casemanagers", zegt minister Maggie De Block. "Dat staat trouwens al in mijn zorgplan, we zijn ermee bezig."

 

"Een casemanager zorgt voor continuïteit in de zorg van de patiënt, en voor psychische en financiële begeleiding. Dat is erg belangrijk om een aantal zorgen van de patiënt weg te nemen", zegt De Block.

"Op het terrein zijn er al veel casemanagers actief. Ook een thuisverpleger, huisarts of mantelzorger kan die rol op zich nemen", zegt De Block. Al vindt de Groep van 10 wel dat de casemanager een meer formele functie in bijvoorbeeld een ziekenhuis zou moeten zijn. "Er moet een aanspreekpunt komen, zonder dat je daar zelf op zoek naar moet gaan."

Maggie De Block ging op Facebook ook live in gesprek met Jan Hautekiet: