"We zijn een absurde plasticcultuur aan het worden"

7 april 2018
In een Delhaizewinkel op de Anspachlaan in Brussel vindt vanmiddag de eerste "plastic attack" plaats: nadat milieuactivisten hun inkopen hebben gedaan, zullen ze de plastic verpakkingen van hun producten -vreedzaam- achterlaten in de winkel. Retailexpert Jorg Snoeck vindt de actie stigmatiserend.

Er zijn twee manieren om vandaag deel te nemen aan de plastic attack in Brussel, legt Joke van Plastic Attack uit in De Ochtend. "Je kan actief deelnemen door alle plastic van je aankopen te verwijderen en in je winkelkarretje te verzamelen. Dat winkelkarretje geef je dan aan een medewerker van de supermarkt. Maar je kan evengoed "plasticvermijdend" gaan winkelen en geen producten met plastic aankopen."

Je kan je levensstijl aanpassen door geen plastic zakken meer te vragen in de winkel of door geen ballonnen meer te laten vliegen

De actie is nodig, klinkt het bij de organsatie. "Het is een absurde plasticcultuur aan het worden. We moeten allemaal onze levensstijl aanpassen." Hoe doen we dat dan? "Je kan dat doen door geen plastic zakken meer te vragen bij een winkelbezoek, door in verpakkingsvrije winkels te gaan winkelen, door geen ballonnen meer te laten vliegen en door gewoon bewuster om te gaan met de plastic cultuur."

Stigma

Retailexpert bij Retail Detail Jorg Snoeck vindt de actie echter heel stigmatiserend. "We zitten in een maatschappij die op alles met een vergrootglas zit. We kennen allemaal die plastic soep, dat zie je ook op je tijdslijn van Facebook passeren en uiteindelijk willen we nu een schuldige aanwijzen. Het is wel degelijk onze morele plicht om voor onze planeet te zorgen, maar laten we nu niet één groep stigmatiseren. Het is uiteindelijk de consument die de plastic verpakkingen op de straat gooit." Snoeck pleit er dan ook voor om de supermarkten, de producenten en de consumenten aan tafel te laten zitten.

Bij Plastic Attack benadrukken ze dat ze de supermarkten niet kop van Jut willen maken. "We willen niet met de vinger wijzen, we willen eerder gaan samen werken." Ze hopen verder ook op een rustige, vreedzame en gestructureerde actie vanmiddag.

Bron: vrtnws