"We zijn het echt beu"

26 november 2017
"We zijn het echt beu, het is tijd dat we als Brusselaar tegen alle jongeren zeggen: niet in onze naam." Dat heeft de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) gezegd in De ochtend, als reactie op de nieuwe rellen gisteren aan de Louizalaan.

Gisterennamiddag ontstonden tijdens een schijnbaar vreedzame betoging aan het Justitiepaleis opnieuw rellen. Een kleine groep trok richting Louizalaan, waar ze winkesl en auto's vernield hebben. Debaets benadrukt dat dit moet stoppen. "Wie winkels vernielt en de politie aanvalt, verraadt zijn eigen stad. Bovendien beschadigt het ook opnieuw het imago van de hoofdstad in binnen- en buitenland. We zijn het echt beu, het moet gedaan zijn."

"We moeten duidelijk aan deze jongeren zeggen dat er grenzen zijn. We moeten nog meer zorgen voor een lik-op-stukbeleid en daarom is het heel belangrijk dat de politie de vinger aan de pols houdt in die diverse gemeenschappen. Het is ook belangrijk dat ze meer divers gaat recruteren, ons politiekorps is nog te blank. Er moet ook in dat korps meer een weerspiegeling zijn van die Brusselse samenleving."

We mogen van die jongeren verwachten dat ze iets positiefs terugdoen voor de stad in plaats van ze te vernielen

Volgens Debaets moeten de jongeren nog meer op hun verantwoordelijkheden gewezen worden. "We moeten ook aan die jongeren als boodschap geven: natuurlijk moet je alle kansen krijgen, maar we geven hen ook heel veel kansen, via onderwijs en via tal van andere verenigingen. We mogen ook wel verwachten dat ze die kansen grijpen en dat ze iets positiefs terugdoen voor de stad in plaats van ze te vernielen."

De politie leek gisteren beter voorbereid dan bij de vorige incidenten. "Ik ben echt blij dat de politie correct, maar ook krachtdadig is opgetreden", zegt Debaets. "Ik ben ervan overtuigd dat de daders gestraft zullen worden. Ik ben ook blij dat deze amokmakers via snelrecht berecht zullen worden. Dat betekent dat ze echt het signaal krijgen dat ze hier niet zomaar mee wegkomen."

Is intussen ook bij de Brusselse politiek het gevoel doorgedrongen dat er dringend iets moet veranderen? "Er is nog wel wat verzet bij Franstalige partijen, maar langs Vlaamse kant zeggen wij al lang: je moet die politiezones fuseren. Het zal ervoor zorgen dat de krachten gebundeld worden en dat er meer afstemming en coördinatie is. Ik hoop dat wie nog een beetje verzet toonde tegen dat idee dat na gisteren laat varen. Er moet eenheid van commando komen, ook in de afstemming tussen de gemeenten. Een schip kan maar 1 kapitein hebben, dat is in een stad ook zo, 20, dat werkt niet. We hebben 1 centraal gezag nodig in deze stad."

Bron: vrtnws.be