"We zijn partners van president Trump"

10 november 2016
De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten zal - ondanks diens protectionistische agenda - weinig negatieve gevolgen hebben voor de handelsrelaties met ons land, wel integendeel. Dat stelt althans staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V). "Wij zijn partners van Trump. Ik zie alleen maar verbeteringen mogelijk", zei hij in "De ochtend".

"America first"

In Europa wordt met argusogen gekeken naar welk beleid de verkozen president Trump straks zal voeren. Met name zijn economisch credo "America first" baart enigszins zorgen. Maar De Crem denkt niet dat er veel gaat veranderen in de handelsrelatie met België. "De VS blijft onze belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie", klinkt het.

"Band versterken"

"Vorig jaar hebben we meer dan 25 miljard euro uitgevoerd, en die uitvoer gebeurt ook in investeringen ter plaatse. Dat komt tegemoet aan wat de nieuwe president heeft gezegd, namelijk dat er op Amerikaans grondgebied veel moet geïnvesteerd en geproduceerd worden. Wij stellen ook veel mensen te werk in de Verenigde Staten, goed voor zo'n 150.000 jobs. En aangezien bijkomende tewerkstelling voor president Trump een prioriteit is, denk ik dat we partners zijn en onze band moeten versterken", aldus Pieter De Crem.

Het vrijhandelsverdrag TTIP zit dan wel weer in een afkoelingsperiode, denkt De Crem. "Maar de geest van TTIP zal wel blijven rondwaren. Er zijn heel wat positieve zaken die er nog van overblijven. Het is absoluut beloftevol voor de Belgische investeringen in de VS, en omgekeerd."

"Met gevuld orderboekje terugkeren"

Volgende maand vertrekt staatssecretaris De Crem op handelsmissie naar de Amerikaanse staat Texas. Daar bevinden zich grote clusters van de farmaceutische en petrochemische sector. Laat dat net een groot deel van de Belgische export naar de VS uitmaken.

Pieter De Crem vreest echter niet dat de Amerikanen in een protectionistische reflex die productie plots helemaal in eigen handen gaan nemen. "Onze knowhow en onze productiviteit zijn voor hen heel belangrijk om een stap verder te zetten in de modernisering van hun industriële infrastructuur."

De Belgische staatssecretaris voor Buitenlandse Handel blijft dus bijzonder positief over de handelsrelaties met de VS onder president Trump. "We zijn historisch zo ingebed in de Amerikaanse economie dat ik alleen maar verbeteringen mogelijk zie. We zullen met een gevuld orderboekje vanuit Texas terugkeren."

Bron: deredactie.be