"We zijn selectief blind geworden voor afval"

8 september 2015
Onze oceanen puilen uit van het plastic afval en daar heeft Bartel Van Riet het erg moeilijk mee. Volgens hem zijn we daar allemaal verantwoordelijk voor, maar zijn we er selectief blind voor geworden.


Vandaag nodigde De Bende van Annemie Bartel Van Riet uit als nieuwsgast. "Ga door enkele kranten, luister en kijk naar het nieuws. Welke berichten raken je persoonlijk? Dat was zijn opdracht.

AFVAL IN ZEE

Bartel koos voor een nieuwsbericht waar wij "selectief blind voor geworden zijn". Uit onderzoek blijkt nog maar eens dat 90 % van de zeevogels in de oceanen plastic in z'n lijf heeft. En niet alleen de zeevogels, ook de vissen. Dat komt door het vele zwerfplastic dat in onze oceanen ronddrijft.

"Dat werd me heel duidelijk tijdens het duiken. In Thailand dook ik 35 meter naar beneden. Ik zag prachtige vissen en kleuren, maar dan ineens ook een blikje cola op de bodem!"

"Iedereen draagt daar aan bij door te veel plastic te consumeren. En we zijn er ons te weinig van bewust."

EEN EERLIJKE PRIJS VOOR DE BOER

Maandag kwamen de boeren op straat. Ze vragen een eerlijke prijs voor hun producten. Bartel heeft een boodschap voor ons: "Lekkere tuinbouwproducten kunnen niet goedkoop zijn!"

DÉ VRAAG

Bartel is cafévoetballer bij Lazio Coma (!) in Herentals-Herenthout. En deze vraag brandt al een tijdje op zijn lippen: "Mag je met je medespelers rond de bal gaan staan, met de bal in het midden, en zo opschuiven naar het doel van de tegenstrever? Dat zou toch een geweldige tactische zet zijn..."

Robert Jeurissen, ex-baas van de scheidsrechters van de Belgische voetbalbond, antwoordt kort en krachtig: "Dat mag niet!"

Ohja, we zien Bartel niet meer terug in 'Groenland', zijn tuinprogramma op één. "Je kan het warm water niet blijven uitvinden. Een plantje of zaadje in de grond stoppen, dat blijft altijd hetzelfde."