Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"We zullen moeten leren dialogeren met elkaar"

di 16 mei - 3:21

Edel Maex is psychiater en vooral bekend als dé specialist inzake mindfulness. Hij las hoe Gwendolyn Rutten zei dat "onze manier van leven zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld". Maar hij heeft ervaren hoe niet alleen wij maar ook andere samenlevingen hun samenleving superieur vinden. En dat dialoog ons daarbij kan helpen.
Edel Maex

Edel Maex ervaarde voor het eerst dat wij iets als een eigen cultuur  hebben, toen hij als jonge dokter stage deed in Tunesië. Op een middag zat hij met enkele andere jonge Vlaamse artsen te praten op de binnenplaats van een hospitaal. Ineens kwam er een taxi de binnenplaats opgestoven. Een man stapte uit en liep meteen het hospitaal binnen. Dan ging de achterdeur van de taxi open, een hoogzwangere vrouw met een loodzware valies stapte uit en sjokte met veel moeite het hospitaal in. De Vlaamse artsen waren geschokt dat die man niet eens de moeite deed om de zwangere vrouw te helpen. Maar een oudere Tunesische verpleger zei toen: “Nous sommes étonnés que vous êtes étonnés”.  Hij was dus verbaasd over hun verbazing, maar achteraf dacht Maex:  "Eigenlijk was hij wijzer dan wij toen,  want wij veroordeelden alleen maar, terwijl hij al open stond voor onze denkwijze."

 

Wij vinden onze samenleving superieur en zij vinden hun samenleving superieur, maar misschien moeten we samen iets nóg superieurder maken.

— Edel Maex

Edel Maex: "Als we deze wereld met elkaar willen delen - en daar zijn we toe veroordeeld - zullen we moeten open zijn en naar elkaar luisteren. Wij vinden onze samenleving superieur en zij vinden hun samenleving superieur, maar misschien moeten we samen iets nóg superieurder maken. Die bereidheid tot dialoog is voor mij de hoogste waarde."  

"Ik deed een keer als boeddhist mee aan een interreligieuze dialoog en ik hoorde mezelf zeggen: 'Eigenlijk is dialoog een hogere waarde dan de rechten van de mens'. Ik dacht: 'wat zeg ik nu?' Maar eigenlijk is dialoog de onderliggende waarde van de rechten van de mens. We zullen moeten leren dialogeren met elkaar."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet