Webcam laat ouders volgen hoe het met hun prematuurtje gaat: "Het werkt geruststellend"

14 juni 2018
Ouders van te vroeg geboren baby's kunnen in het UZ Brussel voortaan ook thuis volgen hoe het met hun kindje gaat. Dankzij een webcam krijgen de ouders beelden door van hun baby. En dat is belangrijk, zegt het ziekenhuis.

Het is de dienst neonatologie - die zieke of vroeggeboren baby's behandelt - van het UZ Brussel die met het project is gestart. Boven de bedden van de kindjes hangt er een webcam, waardoor ouders continu een kijkje kunnen nemen, ook als ze thuis zijn.

"Voor de mama's en papa's van kindjes in onze afdeling is het niet altijd eenvoudig om een band met hen op te bouwen", zegt diensthoofd neonatologie Filip Cools in 'De Ochtend'. Dat komt vooral omdat ze niet zo vaak samen zijn als andere ouders en kindjes. "Het is altijd wat moeilijk als de ouders moeten vertrekken, terwijl hun kindje hier blijft. De camera's geven het gevoel dat ze hun kindje wat dichter bij huis hebben."

Het systeem is volgens Cools extreem goed beveiligd. "Maar de ouders zijn wel zelf verantwoordelijk voor de logingegevens. Of ze het doorgeven - aan bijvoorbeeld de grootouders - of niet, dat kiezen ze zelf."

Beluister het integrale interview met Filip Cools: 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'