Website wil misverstanden rond psychose de wereld uit helpen

15 november 2017
Over psychoses en mensen die een psychose doormaken, bestaan veel misverstanden. Om die de wereld uit te helpen, wordt eind deze maand de website Psychosenet.be gelanceerd. Een luik daarvan is het e-mailspreekuur, waar mensen hun vragen kunnen voorleggen aan psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen. "We willen de kracht van hoop benadrukken", zegt ervaringsdeskundige Brenda Froyen.

Psychosenet.nl bestaat al een tijdje in Nederland, en vanaf 28 november komt er ook een Belgische website, Psychosenet.be. Brenda Froyen heeft mee haar schouders gezet onder de uitbouw van het initiatief in ons land. Ze kreeg in 2012 zelf te maken met een psychose en deelt sindsdien haar ervaringen als psychiatrisch patiënt in in boeken, voorstellingen en lezingen.

"De website moet in eerste instantie een informatieplatform zijn", zegt Froyen in "De Ochtend". "We willen heel duidelijke informatie geven over wat psychose is, wat de oorzaken zijn, en hoe het behandeld kan worden." Wetenschappelijke artikels, maar ook filmpjes, getuigenissen..."

"Daarnaast fungeren we als e-health-platform, met een e-mailspreekuur. Mensen kunnen al dan niet anoniem hun vraag insturen. Vijf psychiaters, vier psychologen en verschillende familie- en ervaringsdeskundigen staan klaar om zo snel mogelijk een antwoord te geven."

"Mensen op een toegankelijke manier hun weg helpen vinden"

Over psychose heerst nog veel onwetenheid, iets waaraan de website tegemoet wil komen. "Mensen zitten met heel veel vragen, en wat doen ze dan, ze gaan op internet gaan zoeken. Maar daar staat zoveel foute informatie op, zoveel misverstanden ook. Daarnaast merken we dat mensen dikwijls lang moeten wachten op hulp. Daar willen we ook voor een stuk een antwoord op bieden, door hen te tonen waar de kanalen liggen, waar ze terechtkunnen in het kluwen dat onze zorgsector toch wel is."

Froyen benadrukt dat Psychosenet.be geen hulpplatform is en dat mensen niet op basis van de website of van het antwoord van de experts een eigen diagnose kunnen stellen. "Wij zijn geen instantie die hulp biedt, wij willen vooral verbinden naar bestaande initiatieven, mensen op een toegankelijke en menselijke manier helpen om hun weg daarin te vinden."

Psychosenet.be zal werken zonder overheidssteun, het wordt gefinancieerd door het Mental Health-fonds van het Belgische schoenenbedrijf Cortina. "Gewoon omdat we sneller willen zijn", zegt Froyen. "Er is nú nood aan informatie. Vanuit de overheid gaat dat allemaal te traag. Het is heel moeilijk om iets af te spreken, en als dat dan nog uitgewerkt moet worden, zijn we één, twee jaar later."

"Vernieuwing in de gezondheidszorg"

"Een website als deze had mij heel erg kunnen helpen toen ik zelf met een psychose kampte. Op internet vind je zoveel informatie, ook informatie die je de put in duwt. Je kan nooit meer genezen, je kan nooit meer iets anders gaan doen. Er is heel veel doemdenken. Wij willen de kracht van hoop benadrukken, een psychologische kracht die in de zorgsector nog onderschat wordt."

In Nederland haalt Psychosenet 1 miljoen bezoekers per jaar. "Je merkt dat het een vernieuwing veroorzaakt in de gezondheidszorg, een andere manier van denken. We zien dat heel wat psychiaters ontzettend positief reageren en het signaal geven om mee na te denken over hoe de zorg te verbreden. We hopen dat ook bij ons in gang te zetten."

Bron: vrtnws.be