Wee u voor de Spaanse killerslak!

12 maart 2015

Eerst was er de Spaanse furie, dan de Spaanse griep, en thans schijnt de Spaanse wegslak (Arion vulgaris of Arion lusitanicus) onze contreien te bedreigen.

Enfin, de Spaanse slak komt volgens onderzoekers van het Goethe Instituut helemaal niet voor in Spanje, en het is vooral de Britse pers die een nooit geziene invasie van 'Giant Spanish superslugs' verspelt na deze zachte winter.

Maar, ook het Europees Milieu Agentschap (EMA) waarschuwt al jaren voor deze 'killerslak' die 'het genadeloos gemunt heeft op uw kruiden en groenten' en 'immuun lijkt voor beheersingsmaatregelen'.

Volgens het EMA begon de killerslak 'zich ongeveer 30 jaar geleden in Europa te verspreiden, doordat de eitjes meereisden in de kluiten van potplanten'.

U wil cijfers? Naar verluidt zou deze invasieve naaktslak tot 15 cm groot worden, en als het weer een beetje mee wil, vindt je er 200 per m². Begin daar maar eens zout op te leggen.

Elk exemplaar legt zo'n 400 eitjes en volwassen slakken verorberen dagelijks tot 40 keer hun lichaamsgewicht...

De Duitse deelstaat Schleswig-Holstein verhuurt Indische loopeenden om deze invasieve exoten te bestrijden. Benieuwd of onze favoriete kenner van buikpotigen nog andere manieren kent om de opmars van de caracol español te stuiten.

 

Hier vindt u een recept om zelf slakkensiroop te maken.