"Weed moet gelegaliseerd worden, ik ben destijds begonnen gewoon omdat het niet mocht"

24 juni 2018
Gorik van Oudheusden, of rapper Zwangere Guy, heeft de wereld aan zijn voeten. Hij staat deze zomer op elk groot festival met zijn hiphopcollectief Stikstof en werkt volop aan zijn soloplaat. De 30-jarige rapper heeft nu zijn draai gevonden, maar hij doorliep een moeilijk parcours. Hij ging op zijn veertiende het huis uit, stopte met school en experimenteerde met drugs.

Goriks ouders waren jong toen ze jong toen ze hem kregen. Zijn vader was 18, zijn moeder 19, maar ze gingen al snel uit elkaar. “Die scheiding heeft erg op me gewogen”, vertelt Zwangere Guy. “Mijn eerste stiefvader had ik nog graag, maar nadien kwam iemand die mijn moeder sloeg en manipuleerde. Van de ene dag op de andere kreeg ik geen kamer meer en moest ik op de grond slapen. Ik was een kleine rebel en kon er niet mee overweg. Ik ben met ruzie vertrokken en niet meer teruggekeerd. Ik sliep bij vrienden in een drietal verschillende gezinnen en bij mijn pa, dat heb ik zo’n drie à vier jaar gedaan.”

Ouders horen hun kinderen herkansingen te geven wanneer ze falen, niet andersom

Naar zijn moeder keerde Gorik niet meer terug. “Wanneer ik ze dan zag had ze soms een gebroken neus of minder tanden. Tot mijn 21ste heb ik mijn moeder afgeschreven in mijn leven, ze aanvaardde ook geen hulp. Pas toen ik al een paar jaar werkte als bouwvakker ben ik naar haar toegestapt en heb ik haar gezegd dat ze naar mij moest komen als er iets was.” Gorik haalde toen zijn mama in huis. “Het was een vreemde situatie, ik sliep op de zetel in mijn studio, zij in mijn bed. Ik ben haar kansen blijven geven, maar het voelde vreemd. Ouders horen hun kinderen herkansingen te geven wanneer ze falen, niet andersom. De plaat die volgend jaar uitkomt zal daar onder meer over gaan.”

Pas wanneer je rookt om te vergeten, krijgen de drugs een tweede kant

Gorik stopte op zijn veertiende met school en bracht veel tijd door op straat. Daar kwam hij in aanraking met drugs. “Een jaar of dertien, veertien heb ik dagelijks weed of hasj gerookt”, zegt Gorik. “Ik deed het gewoon om stoned te zijn en te ontsnappen aan de realiteit, maar ook om creatief te zijn of gewoon op een feestje. Het is pas wanneer je rookt om te vergeten, dat de drugs een tweede kant krijgen. Psychologische bijwerkingen kreeg ik niet, maar ik denk dat je van heel veel roken wel simpeler gaat worden.”

Legaliseer weed, ik ben destijds begonnen omdat het verboden was

Gorik betaalde de joints door zelf te verkopen. “Ik werkte, maar daarnaast verkocht ik het ook. Zo kon ik het betalen”, zegt Gorik die als minderjarige ook een strafblad had. “Gelukkig vervalt dat op je achttiende verjaardag. Wat er op stond had te maken met weed en vandalisme.”Een oplossing voor de drugsproblematiek kan volgens de rapper een legalisering zijn. “Ik ben er destijds mee begonnen, gewoon omdat het verboden was. Dat is bij iedereen toch zo? Ik hoorde dat het niet mocht en was de eerste om het te proberen.” Roken doet Gorik niet meer, maar het nooit meer aanraken zal hij ook niet doen. “Ik ga gans mijn leven nog een een keertje blijven trekken aan een joint. De roes mag nog wel eens na een show bijvoorbeeld, maar als ik iets te doen heb doe ik het niet meer.”

Lees ook: