Weer naar school: ouders hebben nog veel vragen

29 april 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
De scholen mogen beperkt weer open vanaf maandag 18 mei. Op vrijdag 15 mei is er de mogelijkheid om al een dag te testen. Ondertussen blijven de ouders met veel vragen zitten. "Als scholen een sanitair blok moeten huren of handgel moeten kopen, wie betaalt dat?"

De ouderkoepel van het katholiek onderwijs (VCOV) is tevreden dat de maatregelen voor scholen die opnieuw opstarten wat versoepeld zijn. Gisteren werd onder meer afgesproken dat er ook iets meer dan 10 kinderen in 1 klas mogen zitten. En dat leerkrachten geen mondmasker hoeven te dragen als ze achter een plastic scherm lesgeven. Er kwam ook een perspectief voor leerlingen van het tweede en vierde middelbaar: zij zullen mogelijk eind mei weer naar school kunnen.

Maar toch blijven de ouders nog met vragen zitten, bijvoorbeeld over de opvang van kinderen die nog niet naar school mogen. "De druk op sommige gezinnen is enorm, dus die opvang blijft een belangrijk punt maar in de communicatie van gisteren heb ik daar weinig over gehoord", zegt Karolien Bouchet van VCOV. "Hoe en waar zal die gebeuren? Wij hebben daar nog vragen over."

Veel ouders worstelen ook met vragen over de evaluaties die leerlingen dit jaar al dan niet zullen krijgen. "We hopen dat leerkrachten mild en fair zullen oordelen, zodat we vermijden dat het tot juridische procedures komt om te bepalen of leerlingen geslaagd zijn of niet."

Er zijn ook vragen over de kosten die alle maatregelen met zich meebrengen. "Als scholen bijvoorbeeld een sanitair blok moeten huren of handgel moeten kopen, wie betaalt dat? Wordt dat doorgerekend aan de ouders?" De ouderkoepel hoopt dat er nog verder overleg zal gebeuren.

Beluister het gesprek met Karolien Bouchet in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select