Weer seksuele atleet dank zij spinnenbeet?

8 maart 2011

Wetenschappers van de Medical College of Georgia hebben ontdekt dat de beet van de Braziliaanse zwerfspin (foto), aka de Braziliaanse loopspin (Phoneutria nigriventer) een vier uur durende erectie kan veroorzaken.

De vorsers hebben het gif toegediend bij ratten die moeite hadden met het krijgen van een erectie (in het Engels klinkt dat mooier: 'erection challenged rats'). Het probleem zou na de behandeling 'genormaliseerd' zijn.

Het gif werkt anders dan Viagra, en dat is interessant. Sommige patiënten reageren namelijk niet goed op dat medicijn en voor hen zou dat spinnengif dus een alternatief kunnen zijn. Spinnen hebben trouwens nog meer medisch potentieel.

Voor u zou overwegen om zo'n zwerfspin onder uw sponde te houden, moet u beseffen dat het om een erg giftige soort gaat. Die bovendien bekend staat als zeer agressief en snel. De wandelspin kan trouwens ook springen.

Het krachtige gif kan al bij een dosis van 0,3 microgram per kilogram lichaamsgewicht dodelijk zijn. Het bestaat uit een complex aan neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel en de hart- en ademhalingsspieren in geen tijd aantasten. Het tegengif moet vrijwel direct toegediend worden, want de dood kan al zes uur na de beet intreden.

Lees en beluister ook

Radio 1 Select