Weerman over recente weerberichten: “Er lijkt wel een apocalyps op komst”

21 februari 2018
Al dagenlang hoor je berichten over extreme koude in ons land, het ene al wat sensationeler dan het andere. Weerman Geert Naessens maant aan tot kalmte.

"Het wordt berekoud volgende week. Volgens weervrouw Sabine Hagedoren wordt het tot min 12", lazen we op vrtnws.be. "Het gaat vooral waaien uit het noordoosten. Een schrale bries. Dat doet het vocht van onze huid sneller verdampen waardoor die temperaturen nog eens kouder aanvoelen."

"Vrieskou op komst door 'poolwervel'" schreef een krant. Elders lazen we: "'Vortex' veroorzaakt vriesweer: nog tot en met volgende week uitzonderlijk koud tot -20". De artikels werden vergezeld door foto's van sneeuwtaferelen.

Geert Naessens, weerman voor Focus / WTV en voor Radio 2, beaamt dat het koud wordt. Maar kan iedereen wat rustiger blijven? Hij kreeg één minuut zendtijd van Jan Hautekiet om zijn punt te maken:

“Het is koud in Vlaanderen en dat zullen we geweten hebben. Al dagenlang vallen zo goed als alle media die ons land rijk is al roepend over elkaar heen om de aankomst van ‘Koning Winter’ te blokletteren. Een apocalyps lijkt wel op komst, met een verhaal over een polar vortex, ijskoude poolluchten en arctische glijbanen. Liefst rijkelijk doorspekt met foto’s van de meest rampzalige winterse taferelen. Nu zal het echt eens gaan gebeuren: een echte 'Koning Winter' en geen flauw prematuur prinsje, zoals meestal in onze contreien, staat aan onze voordeur.”

“Excuseer me voor de uitdrukking, maar we begeven ons echt wel op glad ijs, als 1 tot 3 graden vorst en zonovergoten dagen als totaalwinter worden aangekondigd. Ook al wordt het vanaf zondag wel eens een paar nachten kouder met zelfs een enkele keer min vijf graden wat niet ongewoon is in de wintermaanden: laat toch maar die schaatsen aan de haak hangen. De ijsgroei in deze periode van het jaar is niet van die mate om mensen te dragen, maar dat is een verhaal voor een andere keer.”

Lees ook: