"Weermensen zijn overal populair en kunnen het goed uitleggen"

24 juni 2017
Jill Peeters
Ze komen elke dag in uw huiskamer binnen, ze hebben achtergrondkennis en ze kunnen het goed uitleggen. Weermannen en weervrouwen zijn uitstekend geplaatste om ons te informeren over de klimaatopwarming, en vooral wat we eraan kunnen doen. Dat vindt weervrouw Jill Peeters toch, en dus richt ze een organisatie op voor weermensen wereldwijd: Climate Without Borders.

"Ik heb meer dan 130 weermensen uit 110 landen verzameld in een netwerk," legt Jill Peeters uit. "Dat gaat van Pakistan, China, Canada, Rusland tot Burkina Faso en de Fiji-eilanden. Wij zitten allemaal samen in een WhatsApp-groep en we wisselen informatie uit over weer en klimaat, en we wisselen ervaringen uit: in die situatie heb ik zo gecommuniceerd en dat heb ik zo uitgelegd. Dat versterkt en inspireert ons."

Maar Jill wou nog verder gaan, en ze heeft nu een organisatie opgericht waarbinnen mensen zich kunnen bijscholen. "Vroeger vroegen mensen ons alleen informatie over het weer. Maar nu vragen mensen mij of ze een elektrische auto moeten kopen, of ze nog mogen gaan skiën of vlees eten: dan moet je je daarover kunnen bijscholen." En de wetenschap staat ook niet stil natuurlijk. 

Weermensen kunnen een belangrijke rol spelen om informatie tot bij de mensen te krijgen, vindt Jill:

Weermensen zijn in alle culturen geliefde, vertrouwde personen, die elke dag iets komen vertellen over het weer. Klimaatwetenschappers weten veel meer over het klimaat, maar die hebben niet per se de vaardigheid om dat op een eenvoudige manier uit te leggen.

 De weermensen zijn vaak ook op een heel concrete manier bezig met het klimaat. Een weervrouw uit Ghana heeft bijvoorbeeld een kalender bedacht die ze met de hulp van vrijwilligers van deur tot deur is gaan verspreiden. Die kalender hangt nu in duizenden Ghanese keukens, en daarop staat per week informatie over het klimaat, waar mensen rekening mee moeten houden, wat de impact is op de oogst of op de luchtkwaliteit... 

In andere landen gaan mensen soms heel anders om met de klimaatopwarming of houden ze er andere ideeën op na. "Mijn collega bij de Arabische zender Sky vertelde mij dat haar Saoedische kijkers wel weten dat er een klimaatprobleem is, want er zijn daar tegenwoordig soms plotse overstromingen. De mensen wijten dat ook wel aan een menselijke oorzaak: ze denken dan alleen niet aan olie en steenkool, maar aan oorlogen wereldwijd. De stofdeeltjes die achterblijven in de lucht als er geschoten wordt zouden dan neerslaan op de wolken, en daardoor regent het meer, denken ze." Net daarom kunnen weermensen een belangrijke rol spelen, vindt Jill Peeters:

In deze tijden van fake news en alternative facts moeten we mensen juist informeren.

Climate Without Borders gaat ook educatieve en culturele projecten opzetten en heeft inmiddels al een erkenning op zak door drie instituten van de Verenigde Naties. Dinsdag wordt de organisatie officieel boven de doopvont gehouden.