"Wees niet bang om aan je kind te vragen wat het van je echtscheiding vindt"

13 december 2019
Kinderen worden vaak vergeten bij een echtscheiding, maar daar wil Laura Kors iets aan doen. Ze maakte een podcast waarin ze de kinderen die te maken krijgen met een echtscheiding van hun ouders aan het woord laat.

"ik heb zelf veel aan de podcast gehad", zegt Kobe Ilsen onmiddellijk aan podcastmaker Laura Kors. "Ik vond, als kind van een lastige scheiding, vooral herkenning terug in de podcast. Zo van 'hé, ik ben niet eenzaam met mijn gevoelens en soms donkere gedachten'", zo vertelt hij nog.

Over het waarom van de podcast is Laura Kors duidelijk: "het valt mij op dat je alleen maar volwassenen hoort als het gaat over een echtscheiding en dat terwijl het ook de wereld van kinderen op z'n kop zet. Maar alles wordt voor hen beslist en ze voelen de gevolgen van zo'n scheiding dagelijks: ze worden geconfronteerd met twee huizen, alle emoties bij moeder en vader, ..."

Ervaringsexpert

Zelf is Kors als het ware 'ervaringsexpert' als kind van gescheiden ouders: "ik heb als kind drie keer een scheiding meegemaakt en door die ervaring weet ik waar potentieel moeilijke momenten zitten voor kinderen. Dat zijn de momenten waar niemand naar vraagt. In de jaren 80 werd nog niet veel over emoties gepraat, zeker op het platteland werd daar niet over gesproken en ik kom van het platteland. Ik dacht dat het nu, in deze tijd, veel beter zou zijn, maar het viel me op dat veel van die kinderen helemaal niet spraken met hun ouders over de echtscheiding en dat die ouders er ook niet naar vroegen."

En wat sinds de podcast gepubliceerd werd? "Ik krijg heel veel feedback van ouders die de podcast hebben laten horen aan hun kinderen en die zeggen dat ze nu pas het gesprek aangaan met hun kinderen. Dat had ik van tevoren niet zo bedacht,maar het is een mooi neveneffect", zegt Kors.

"Praat met je kind"

Ze geeft graag nog een goede tip mee voor ouders die een echtscheiding doormaken: "ook al heb je zelf veel pijn, praat er toch over met je kinderen en wees niet bang voor hun reacties. Kinderen willen alleen dat hun ouders gelukkig zijn, dus ze zullen het niet proberen erger te maken."

Beluister hier het volledige interview:

Beluister hier de podcast:

Lees meer: