Wees niet verrast als jouw bakker dicht is tussen kerst en nieuw

22 december 2018
Belga
De kerstvakantie is gestart en de laatste jaren geldt die vakantie blijkbaar ook meer en meer voor bakkers. Twintig procent van de bakkers houdt de winkel gesloten tussen kerst en nieuw. Pech als je een vers croissantje wil op tweede kerstdag...

Echte handenarbeid

1/5 van de bakkerijen is niet open tussen kerst en nieuw. Bruno Kuylen van de Bakkersfederatie verklaart: "Het eerste probleem is dat bakkers op feestelijke dagen een toevloed krijgen van klanten die normaal ergens anders hun producten kopen. Het tweede probleem is dat er in die periode vooral patisserie en fijngebak verkocht worden. Voor die productie is er nood aan vakmensen. Het maken van fijne patisserieproducten vereist namelijk echte handenarbeid."

Moeilijke organisatie

De eindejaarsperiode zou nochtans een lucratieve periode kunnen zijn voor bakkers. Waarom kiezen ze er dan toch voor om hun winkel te sluiten? "Het is zo dat het bakkerspersoneel ook vakantie wil nemen om te genieten van de feestdagen. Maar niet elke bakker heeft voldoende werknemers om de spreiding van het werk zo te organiseren dat ze zelf ook de kans krijgen om feest te vieren. Dat maakt dat sommige bakkers genoodzaakt zijn om hun winkel te sluiten en de extra omzet aan zich voorbij laten gaan", zegt Kuylen in "De Ochtend". 

Bakkers hebben de keuze tussen problemen krijgen met werknemers, of hun energie opsparen voor de komende zondagen in 2019

Lichte stijging dit jaar

Kunnen we spreken van een trend? Kuylen legt uit: "Dit jaar is er een lichte stijging van het aantal bakkerijen dat sluit. Of een bakkerij dichtgaat, is natuurlijk ook afhankelijk van de dagen waarop Kerstmis en Nieuwjaar vallen. Als Kerst en Nieuwjaar op een zondag vallen, is er een minder groot probleem. Maar dit jaar valt zowel Kerst als Nieuwjaar op een weekdag. Het gevolg is dat er een aantal drukke dagen kort na elkaar komen, wat de praktische organisatie soms bemoeilijkt."

Zijn er ook bakkers die klanten vrezen te verliezen? "Dat risico is er. Maar ook het bakkerspersoneel vraagt werkbaar werk. Als je als bakker botst op medewerkers die ook willen genieten van de feestdagen, dan word je soms voor voldongen feiten gesteld. Het is belangrijk om dan de keuze te durven maken om de winkel te sluiten. Hopelijk beseffen klanten dan dat daar een bepaalde reden voor is", aldus Kuylen.

Lees ook