"Weet u wat pas onwaardig en onethisch zou zijn? Dat we vaccins ter beschikking hebben en ze niet gebruiken"

31 mei 2021
© Radio 1
België doneert 4 miljoen bijkomende coronavaccins aan Covax, een internationaal samenwerkingsprogramma dat vaccins beschikbaar stelt voor armere landen. Maar is het wel te verantwoorden om die naar armere landen met een vaak jongere bevolking te sturen? "Weet u wat pas onwaardig en onethisch zou zijn? Dat we vaccins ter beschikking hebben en ze niet gebruiken", zegt Meryame Kitir in 'De Ochtend'.

COVAX is de wereldwijde samenwerking met overheden en farmaceutische bedrijven om ervoor te zorgen dat vaccins toegankelijk zijn voor alle landen. Het moet er dus voor zorgen dat armere landen ook een eerlijke toegang krijgen tot vaccindosissen. "Nu wordt er 30 keer sneller gevaccineerd in rijke landen dan in arme landen", zegt Meryame Kitir.

Weet u wat pas onwaardig en onethisch zou zijn? Dat we vaccins ter beschikking hebben en ze niet gebruiken.

België maakte eerder al middelen vrij voor Covax. De komende tijd zal België ook 4 miljoen vaccins doneren. Het gaat om dosissen van AstraZeneca en Johnson & Johnson. Voor die vaccins is er in ons land een leeftijdsgrens. Is het dan wel te verantwoorden om die naar armere landen met een vaak jongere bevolking te sturen? "Weet u wat pas onwaardig en onethisch zou zijn? Dat we vaccins ter beschikking hebben en ze niet gebruiken", zegt Kitir. "Die vaccins zijn goedgekeurd. Het zou onethisch zijn als we die niet zouden gebruiken."

Volgens Kitir is het belangrijk om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Enkel vaccineren in eigen land of in de rijke landen geeft volgens haar een "vals gevoel van veiligheid". Door veel mensen onbeschermd te laten, blijft de deur openstaan voor mutaties. "We hebben tot nog toe het geluk gehad dat de vaccins beschermen tegen mutaties, maar we moeten die mutaties stoppen", aldus nog Kitir.

Beluister het gesprek met Meryame Kitir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: