"Bij mensen met dementie ontglipt de wereld hen"

6 augustus 2019
Robina Weermeijer
Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. Maar hoe je het ook draait of keert het resultaat is hetzelfde: de hersenen functioneren steeds minder goed en uiteindelijk verlies je jezelf en je naasten. Bij sommige mensen verloopt dat proces traag, maar het kan ook heel snel gaan.

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. 70% van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Een gesprek volgen, plannen maken, beslissingen nemen... het gaat alsmaar moeilijker. 

Sebastiaan Engelborghs is diensthoofd neurologie in het UZ Brussel en gewoon hoogleraar faculteit geneeskunde aan de VUB. Kobe Ilsen luistert:

"Voor veel mensen met dementie is het angst, onrust en frustratie." zegt Sebastiaan Engelborghs. "De kans op dementie is 1 op 5. Dat is enorm. Dat komt natuurlijk omdat we allemaal ouder worden. Daarom zijn die cijfers zo enorm." 

Elke dag verdwijnt er wel iets

Een mooi portret van een van de eerste rusthuizen in ons land waar bejaarden met dementie terecht konden. Lang geleden gemaakt door de jonge Luk Haekens - die van De Ideale Wereld, jawel - en zijn grote voorbeeld, de legendarische radiomaker Edwin Brys.

Verwarde gedachten en hartverwarmende gezangen in rusthuis De Bijster in Essen. De fragmenten die Jo Demeyere voorleest komen uit het wondermooie boek 'Hersensschimmen' van J. Bernlef.

Luister naar "Elke dag verdwijnt er wel iets":