Democratie heeft een aantal regels. En veel varianten.

15 juli 2019
De oude Grieken worden gezien als de uitvinders van de democratie. Dat lezen we allemaal in onze geschiedenisboeken, daar werd de grond gelegd. Toch ziet de democratie er vandaag helemaal anders uit dan toen.

Je moet een vrij man zijn, geen vreemdeling zijn en een bepaalde leeftijd hebben en dan pas mag je een wit gewaad dragen en naar de markt gaan om aan politiek te gaan doen.

De mensen die vandaag in onze parlementen zetelen zijn vertegenwoordigers, maar dat was in het oude Griekenland niet het geval. Je werd geloot, zat heel kort in de raad, moest het beste van jezelf geven en dan was het aan de volgende. 

Slechts een heel kleine groep gelijkgezinden werden geloot om in raden te gaan zetelen en aan besluitvorming te doen. Athene had bijvoorbeeld iets van een 60.000 burgers. De grootste raad bestond uit 6.000 mensen, maar een kleinere raad van 50 deed het voorbereidende werk

Die besluitvorming ging toen soms vlotter dan nu. Maar dat kan ook niet anders, met zo’n homogene groep. De leden waren geen slaven, maar vooral vrije mannen en welgestelde burgers.

Democratie heeft een aantal regels. En veel varianten. Karen Celis is onderzoeksprofessor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en werkt aan boek over democratie... Ze kwam ons alles over de democratie vertellen in #weetikveel. Sven Speybrouck stelde de vragen.

Kijk en herbeluister de volledige uitzending: