Melk

22 juli 2019
Stijn te Strake
"Melk. De witte motor". "Melk is goed voor elk". "Melk moet. Melk doet je goed". Slogans die bekend in de oren klinken. Toch even binnenvallen met een cijfer: 80% van de wereldbevolking consumeert geen koemelk wegens lactose-intolerantie. Melk is dus alles behalve goed voor elk.

De productie van melk zou ook zorgen voor dierenleed. Koeien worden keer op keer zwanger gemaakt om de melkproductie op gang te houden. Het kalfje wordt al snel bij de moeder weggehaald. Koeien lossen ook grote hoeveelheden methaan, een sterk broeikasgas. Niet goed voor het milieu.

Maar melkproducten zijn een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Melk verlaagt waarschijnlijk ook de kans op darmkanker.

Professor dr. Patrick Mullie, voedingsexpert aan de VUB zet al de voor- en nadelen van melkproducten op een rij bij Kobe Ilsen. Na het nieuws van 12u.

Radio 1 Select