"Weg gekke actionisten"

8 december 2011

Dat is de tekst die u niet kan lezen op het plaatje. Het bordje is van ca. 1720. U kan het volgende dinsdag of woensdag kopen bij Christie's Amsterdam. De waarde wordt geschat tussen 1500 en 2000 euro. Andere teksten die te bekomen zijn: "Pardie al mÿn Actien kwÿt!" en "Sobercent op De1A gewonnen".

Het gaat om drie satirische 'crisisborden' uit de tijd van de ‘South Sea Bubble’. Wat wil het geval? In 1711 werd de South Sea Company (SSC) opgericht. Deze aandelenvenootschap kocht van de Engelse regering het monopolie op de handel met de Spaanse kolonies in Zuid-Amerika.

De SSC was een marketingorganisatie zonder managementervaring. Door mooie verhalen en veel uiterlijk vertoon wist ze de indruk te wekken dat speculeren op rijkdommen uit Zuid-Amerika bijzonder lucratief was. Om niet te zeggen dat dit tot roddels en uitzinnige speculaties leidde. En een beursdrama waarbij talloze investeerders een fortuin kwijtspeelden.

Ook mannen als Jonathan Swift en Isaac Newton hadden de bubble niet zien aankomen. Newton was na de crash - naar huidige koopkrachtnormen - drie miljoen pond armer.

Om maar te zeggen, het casinocapitalisme niet iets van de afgelopen jaren. Zie ook de 17de eeuwse Hollandse Tulpenmanie.