Weg met de autoverzekering!

6 oktober 2017
Luisteraar Gunther Polfliet heeft een innovatief idee. Hij kreeg van Jan Hautekiet een minuut de tijd om het uit de doeken te doen. Gunther Polfliet: "Schaf die autoverzekering gewoon af en vervang ze door een chauffeursverzekering". Hoezo?

"Enkel wie een motorvoertuig heeft, betaalt een verzekeringspremie: niet wie een rijbewijs heeft. Vreemd, want het is nochtans de operator van een machine die de risicofactor is en niet de machine. Mocht iedereen met een rijbewijs een premie betalen, dan is een premiedaling mogelijk. Zeker goed nieuws voor jongeren die nu bijna onbetaalbare premies ophoesten. Het resultaat is dat velen 'spookverzekerden' zijn. Ze rijden wel met hun eigen voertuig, maar misleiden de verzekeraars omdat hun polis op naam van vader of moeder staat.

Eigenlijk zou iedereen die geslaagd is voor het rijexamen eerst een groene kaart moeten hebben vooraleer op het gemeentehuis het rijbewijs af te halen. Rijden met een eigen, een geleende, een gedeelde, een gehuurde of geleasde auto is dan niet meer zo relevant.

Mijn voorstel kan ervoor zorgen dat iedereen met een rijbewijs bijdraagt, dat men eindelijk weet hoeveel rijbewijzen er in omloop zijn, dat het kan verwerkt worden in het mobiliteitsbudget en dat nieuwe technieken, zoals een digitale groene kaart, makkelijker toepasbaar worden. Allemaal niet meer nodig natuurlijk zodra de auto geen bestuurder meer nodig heeft. Maar zover zijn we nog niet."