Weg met de bazen?

21 maart 2016
Nee, Walter van den Broeck zou geen kind willen zijn in 2016. Zo mist hij de solidariteit enorm. Hij pleit ook voor het terug invoeren van de coöperaties. Want het huidige systeem van bazen (met veel geld) vindt hij maar niks. Dat vertelde hij zondag in Touché.

“Het economisch model wat we nu nog altijd hanteren, is een model van bazen met veel geld en personeel” zegt Walter van den Broeck. “Dat personeel moet hard werken voor die bazen om aan de kost te komen.” En wanneer het slecht gaat met de economie, probeert men telkens het systeem te herstellen. 

“Maar daarmee verdwijnt het systeem niet!” zegt de schrijver. Daarom pleit hij voor coöperaties. Want in een coöperatie heb je geen bazen. Wanneer er problemen zijn, kijkt men wie van een kwestie het meeste verstand heeft. En die persoon wordt op dat moment de leider. Veel beter toch?

Van den Broeck heeft ook bedenkingen bij ministers of andere zakenmensen die zeggen dat het slecht gaat met onze economie. Willen ze niet gewoon zeggen dat de bazen te weinig verdienen? Van den Broeck denkt van wel.

Meer nog, telkens wanneer Walter van den Broeck een minister hoort zeggen dat “men moet snoeien om te groeien”, zit hij vloekend voor de televisie. "Want we moeten ook mesten om te groeien!"

Je moet niet alleen geld afnemen van de mensen, er moet ook geld bij.

 

Walter van den Broeck was op zondag 21 maart centrale gast in Touché.

Beluister hier de volledige uitzending.

Radio 1 Select