Weg met de hoofdtelefoon: nieuw toestel streamt geluid dat alleen jij kunt horen

13 november 2020
© VRT
Stel je voor dat je in een drukke omgeving naar muziek zou kunnen luisteren zonder hoofdtelefoon én zonder dat je iemand anders stoort? De Israëlische firma Noveto Systems heeft een prototype voorgesteld van een toestel dat exact dat belooft: het creëert geluidsbubbels rond je oren die alleen jij kunt horen. "Het klinkt futuristisch, maar de wetenschap erachter bestaat al sinds de jaren 60."

De "Soundbeamer" maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven: klanken die wij mensen niet kunnen horen, maar bijvoorbeeld dieren zoals honden wel. De techniek die ze ontwikkeld hebben, creëert met die golven geluidsbubbels rond je oren die wel hoorbaar zijn. Die geluidsbubbels zijn alleen voor jou hoorbaar, niet voor eventuele andere personen in de ruimte.

Het toestel is uitgerust met een soort identificatiesysteem vergelijkbaar met de gezichtsherkenning op een smartphone. Het kan jou en de bewegingen die je maakt detecteren, waardoor de geluidsbubbels rond je oren je kunnen volgen. Op die manier zou je dus bijvoorbeeld naar muziek kunnen luisteren en tegelijk kunnen rondlopen zonder iemand ander te storen.

Bekijk in deze video hoe het werkt:

Het toestel is getest door Louise Dixon, een journaliste van het persagentschap AP. Zij geeft aan dat het effectief doet wat het belooft. "De luisterervaring komt rechtstreeks uit een sciencefictionfilm", schrijft ze. "Het geluid is zo dichtbij dat het voelt alsof het tegelijk in je hoofd zit, maar ook overal rondom je."

Je kunt het toestel ook laten streamen naar een vast punt. Het systeem volgt dan dus niet meer de bewegingen van je hoofd. Daardoor kun je als het ware in de geluidsbubbel komen en die ook weer even verlaten. "Een bevreemdende ervaring."

Bekijk (en beluister) hoe Dixon in deze video in en uit de bubbel treedt:

"Het klinkt heel futuristisch, maar de wetenschap erachter bestaat eigenlijk al sinds de jaren 60", zegt ook Jamie Biesemans, hoofdredacteur van Forward Home Entertainment magazine in 'De Wereld Vandaag'. "Soundbeaming wordt al langer gebruikt. Bijvoorbeeld in bepaalde geluidsinstallaties die je op je tv kunt aansluiten voor een betere surround-ervaring." Wat wel vernieuwend is, is dat het nieuwe toestel je oren meevolgt.

Noveto Systems hoopt een toestel op de markt te hebben tegen de eindejaarsfeesten volgend jaar, maar volgens Biesemans moeten we het nog niet meteen in de handel verwachten. "Dit is een technologiefirma die een prototype voorstelt", legt hij uit. "Het is een demonstratie om grote namen -denk: Apple en Google- te overtuigen om er iets mee te doen."

Er zijn veel toepassingen mogelijk. "Meest voor de hand liggend is in de woonkamer het geluid van de televisie naar je oren brengen", zegt Biesemans. "Het kan ook in de auto, dat alleen de bestuurder de navigatie-instructies hoort." Ook minder aangename toepassingen behoren tot de mogelijkheden. "Gepersonaliseerde reclame die alleen jij hoort als je in een winkelstraat loopt bijvoorbeeld."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Beluister hieronder het hele gesprek uit 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Lijst van artikels