Weg met het dopingverbod!

26 september 2015

We moeten iets bekennen. Niet dat we dopingzondaars zijn. Daarvoor moet je aan sport doen. Nee, het gaat over Zweden. Het is het volgende: wij hebben moeite om Zweden au serieux te nemen. Er zijn er ongetwijfeld die hele intelligente dingen te vertellen hebben, maar door die rare heutskifleutski-klanken klinkt dat toch altijd een beetje onnozel. Dat is natuurlijk gewoon de schuld van de Zweedse kok in de Muppet Show. Dat weten we ook wel.

Waarom bekennen we u dit? Omdat we onlangs online een opiniestuk hebben gelezen van ene Torbjörn Tännsjö. Een Zweedse filosoof, zo werd beweerd, maar had er gestaan dat Torbjörn een bijzettafeltje en Tänn een boekenkast was, we hadden het ook geloofd.

Nu, eerlijk gezegd, de inhoud van het stuk hielp ook al niet. Professor Tännsjö, hoogleraar Toegepaste Filosofie aan de Universiteit van Stockholm, pleitte namelijk voor een afschaffing van het dopingverbod in de sport. Volgens hem bestaat er geen enkele zinnige reden om doping te verbieden. Integendeel. Laat ze spuiten en slikken zoveel ze willen, iedereen zal er wel bij varen. Geef toe: zelfs in het Nederlands klinkt dat raar.

Dus hebben we sportjournalist Hans Vandeweghe uitgenodigd om de redenering van die Zweudse filoseuf toch eens van naderbij te bekijken. Want stel dat hij gelijk heeft... ja, wat dan, eigenlijk?


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...