Weg met het fileoverzicht op de radio!

27 september 2016
"Informatie over de files zorgt niet voor minder auto's" zegt luisteraar Jeroen "En kennen we die files niet al stilaan uit ons hoofd?". In "De minuut" van Hautekiet hield hij een pleidooi om het fileoverzicht op de radio te herzien.

De minuut van Jeroen Vereecke:

Verkeersinfo op de radio is wellicht uitgevonden toen file iets zeldzaam was. Intussen kent iedereen wel de files uit het hoofd. De filelijst is de paternoster van de autoreligie.

Dit is een mooie illustratie van de verkeerde manier waarop wij naar mobiliteit kijken. We leven in de illusie dat files op te lossen of te vermijden zijn door verkeersinformatie, apps en dynamische signalisatie. Terwijl informatie OVER de file niet zorgt voor minder auto’s. Een streepje goede muziek zou nuttiger zijn.

Of als er dan toch verkeersinformatie moét zijn, stop dan de discriminatie. Zeg dan ook elke ochtend welke treinen of bussen vertraging hebben, en waar een fietspad is versperd.

Ook niet-automobilisten hebben recht op overbodige informatie.

Is er dan niets positief aan de dagelijkse filelijst? Toch wel: Aangezien wij niet in de file staan, maar eigenlijk de file ZIJN, zijn we met zijn allen dagelijks op de radio. En zo is iedereen BV!