Weg met het Greeklish!

16 juni 2011

Alsof de Grieken nog niet genoeg prestige, pluimen, kredietwaardigheid, kunstschatten, gebied, begrip (en zo meer) verloren hebben, dreigt ook de teloorgang van het grieks alfabet. Als dat zo doorgaat onderscheiden de Grieken zich op de duur alleen nog met yoghurt, fetakaas, rembetika en ouzo van de rest van de mensheid.

Want de Griekse jeugd van tegenwoordig bedient zich bij de schrijfpraktijk alsmaar meer van Greeklish. Dat is Grieks, geschreven met latijnse letters. U begrijpt dat zulks tot allerlei onheil als spellingschaos en cultuurvervreemding leidt.

Professor Georgios Babiniotis, voormalig rector van de universiteit van Athene en voorzitter van de Hellenic Foundation for Culture zegde afgelopen weekend tijdens een congres van het Institute of Regional Press dat vermaledijde Greeklish (aka Latinoellinika) krachtig de wacht aan. Want "Taal is niet alleen een instrument. Het is onze geschiedenis, onze gedachten, onze mentaliteit, onze identiteit. Bovenal is taal een deugd. En Greeklish is de beste manier om ons te vervreemden van het woordbeeld."