Weg met het klassieke schoonheidsideaal?

4 oktober 2018
Hashtags als #nomakeup, #bodypositivity, #elklijfeenschoonlijf vieren de laatste tijd hoogtij. Vrouwen tonen niet-bewerkte foto’s van hun lichamen op sociale media. Zonder complexen worden cellulitis, hangbuikjes, striemen, puisten, uitslag getoond. Een tendens die ook “body positivity” genoemd wordt. Waarbij je je de vraag kan stellen: zijn we traditionele schoonheidsidealen aan het lossen? Is er een kentering? Volgen ook de klassieke media dat beeld?

Matti Verbeeck is een studente die eerder dit jaar de hashtag #elklijfeenschoonhlijf introduceerde op instagram.

Aan Sofie Van Bauwel (communicatiewetenschappen UGent) vragen we of er sprake is van een echte kentering of is het ijdele hoop dat we niet meer aan het klassieke schoonheidsideaal moeten voldoen?
Jeanine is een pronte zeventiger. Ze stapt de deur niet uit zonder haar liften te stiften - en ziet de trend van kapotte jeansbroeken bij de jeugd toch met lede ogen aan. (Reportage Ward Bogaert).

Radio 1-presentator Annelies Moons worstelde vroeger met de zogezegde “ideale maten” maar zit ondertussen happy in haar vel.

Hoe kijkt plastisch chirurg Alexis Verpaele naar de man of vrouw die bij hem komt om aan zich te laten werken? Zal hij altijd ingaan op de vraag voor een bepaalde ingreep, wat die ook is?

Hoe dan ook hebben we een hele weg afgelegd! Vroeger golden bizarre en ingrijpende schoonheidsidealen waarbij we nu onze al dan niet geëpileerde wenkbrauwen fronsen. Vincent Byloo

Bioloog Dirk Draulans vreest dan weer dat het nastreven en naleven van schoonheidsidealen echt wel ingebakken zit in de menselijke natuur.