Weg uit Irak

7 maart 2020
© Uitgeverij Jurgen Maas
Tien jaar heeft ze in Irak gewoond. Judit Neurink was er correspondent voor De Standaard en voor de Nederlandse krant Trouw. En toen ging het niet meer. Het land maakte haar kapot, te veel verschikkelijks gezien en gehoord, van te dichtbij. Ze moest weg, ze vluchtte. Ze woont nu in Athene.

Judit Neurink heeft over haar tien jaar in Irak een boek geschreven. Geweld is nooit ver weg, een titel die de recente geschiedenis van de regio samenvat: de geweldspiralen volgen er elkaar op. Na ieder conflict zijn de zaden voor het volgende alweer geplant.

'Het leven bestaat uit angst voor oorlog, lijden tijdens oorlog, vluchten voor oorlog, herstellen van oorlog en bidden dat er geen nieuwe oorlog komt', zegt een Koerdische collega-journalist haar, 'En dat generaties lang.' Judit Neurink kon geen gesprek aangaan zonder dat haar werd gevraagd: 'Kun je me aan een visum helpen?'

Jongeren laten zich het land uitsmokkelen. Vaak doen ze meerdere pogingen, verliezen jaren van hun leven en worden telkens teruggestuurd. Volgens de Europese asielprocedures zijn grote delen van Irak veilig, zeker nu ISIS verslagen is verklaard.

Geweld is nooit ver weg is Judit Neurinks afscheid van Irak. Zaterdag zit ze aan de Interne Keukentafel over het lappendeken van machthebbers, milities, minderheden, daders en slachtoffers die samen Irak vormen.

Beluister het volledige gesprek: