Wegcode versoepelt: tegelijk groen voor alle fietsers en voetgangers

23 mei 2019
Voetgangers en fietsers kunnen vanaf volgende week op bepaalde kruispunten allemaal tegelijk groen krijgen. De wettelijke regeling daarover is rond. Tegelijkertijd zullen de meeste bakfietsen officieel gelijkgesteld worden aan fietsen, waardoor ze bijvoorbeeld in de tegengestelde richting in éénrichtingstraten zullen mogen rijden. De versoepeling van de wegcode voor fietsers en voetgangers gaat eind volgende week in.

Het zogenoemde "vierkant groen" is wettelijk vastgelegd. Hierbij krijgen alle voetgangers en/of fietsers op het kruispunt tegelijkertijd groen en andere weggebruikers rood, zodat ze niet in conflict komen met zwaarder verkeer zoals auto’s, bussen of vrachtwagens. Kruispunten die met dit principe zullen werken, worden uitgerust met verkeerslichten die pijltjes laten zien rond het silhouet van de fietser of voetgangers (zie foto bovenaan). Het systeem wordt al getest voor fietsers in bijvoorbeeld Antwerpen.

Ook voor bakfietsrijders zijn er nieuwigheden. Bakfietsen die minder breed zijn dan één meter worden gelijkgesteld aan een fiets. Dat wil zeggen dat ze voortaan dus ook tegen de richting mogen rijden in éénrichtingstraten, toegelaten zijn in zones voor plaatselijk verkeer en mogen rijden in voetgangerszones.

De maximumsnelheid voor elektrische steps, rolstoelen en hoverboards wordt opgetrokken van 18 tot 25 kilometer per uur. Dat heeft vooral te maken met Europese regelgeving.

Om de veiligheid te vergroten zullen bestuurders van voertuigen buiten de bebouwde kom anderhalve meter afstand moeten houden van een zwakke weggebruiker zoals een fietsers of een voetganger. Momenteel moeten ze slechts een meter afstand houden.

Daarnaast mogen kinderen binnenkort tot 10 jaar onder alle omstandigheden fietsen op het voetpad, nu is dat tot 9 jaar. Tegelijk wordt de afstand waarbinnen een voetganger verplicht gebruik moet maken van een zebrapad teruggebracht van 30 naar 20 meter.

Bron: vrtnws.be