Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Weinig coronabesmettingen in Taiwan, ook al zijn scholen en horeca gewoon open

do 2 apr. - 6:06

Taiwan, een eilandstaat in de Oost-Chinese Zee, heeft bijna 24 miljoen inwoners en tot op vandaag amper 329 bekende coronapatiënten. Er zijn ook weinig doden: nog maar 5 over het hele grondgebied. Dat komt onder meer doordat Taiwan van bij het begin van de epidemie streng gecontroleerd heeft aan de grenzen.
Man met mondmasker in Taiwan

In de Taiwanese hoofdstad Taipei kan je nog gewoon rondlopen of de metro nemen, je kan iets eten in een noodlebar en lessen volgen aan de universiteit. Ook de scholen zijn er open. En toch lijkt het land erin te slagen om grote drama's door het coronavirus te voorkomen.

Daar zijn verschillende redenen voor,  vertelt Vlaming Rik De Busser, professor linguïstiek aan de National Chengchi University in Taipei, in 'De Ochtend':  "Een van de redenen is wellicht dat Taiwan ervaring heeft met het fenomeen epidemie. Bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003 was Taiwan niet zo goed voorbereid, daar zijn ze toen erg van geschrokken. Daarna zijn er wel plannen gemaakt om in de toekomst beter in te spelen op epidemieën en dat is wat nu gebeurt."

Controle via smartphone

Maar ook de snelle reactie aan de buitengrenzen na de coronauitbraak in buurland China heeft Taiwan behoed voor erger. "Men is meteen de luchtvaart gaan controleren. Wie hier niet woont, kan Taiwan niet meer binnen," zegt De Busser. "Alle binnenkomende reizigers worden meteen gecontroleerd met thermometers,  moeten een vragenlijst invullen en iedereen die ziek blijkt moet onmiddellijk in quartantaine."

Taiwan neemt de controle van zieke inwoners ook heel serieus: "Je wordt gevolgd via je smartphone, zo checken ze of je echt binnenblijft. Je krijgt ook enkele keren per dag telefoon." En ook Taiwanezen die schijnbaar kerngezond terugkeren uit het buitenland, gaan 14 dagen in vrijwillige quarantaine.

Die maatregelen klinken erg verregaand, maar krijgen voorlopig wél de steun van de bevolking: "Omdat het alleen maar geldt voor wie in quarantaine zit, kunnen de mensen ermee leven en worden de regels strikt nageleefd," zegt De Busser.

Dagelijks leven

Voor de gewone Taiwanezen die niet ziek zijn, is er nauwelijks iets veranderd in het dagelijkse leven. Dat merkt ook Rik De Busser: "Mensen zijn wel wat voorzichtiger, bijvoorbeeld op het openbaar vervoer dat ik elke dag anderhalf uur gebruik. Je wordt ook verondersteld een masker te dragen. Alle lessen aan onze universitiet gaan voorlopig ook gewoon door, maar buitenstaanders mogen universiteit niet meer zomaar binnen. Personeel moet elke dag zijn temperatuur laten nemen, en gegevens invoeren in een computer, zodat men bij een eventuele besmetting precies kan zien waar je overal geweest bent."

De Busser gaat er vanuit dat het leven in Taiwan vroeg of laat weer helemaal normaal zal worden. "Maar wanneer, daar hebben we het raden naar. Net als in België doen virologen hier daarover geen uitspraken."

Luister naar Rik De Busser, professor linguïstiek aan de National Chengchi University in Taipei:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet