Weinig interesse voor vergeten conflict in Jemen

11 februari 2017
In Jemen dreigt hongersnood voor 12 miljoen mensen, dat is de hèlft van de bevolking. Een VN-hulpcoördinator slaakte deze week een noodkreet. Oorzaak is de burgeroorlog die nu al 2 jaar woedt, en waarbij al 10 000 mensen om het leven kwamen. De oorlog daar is bijna een vergeten conflict, waar we weinig over vernemen. Hoe komt dat?

"Jemen is een heel arm land, met weinig middelen om het conflict naar buiten te brengen, er is ook veel analfabetisme", zegt VRT-journalist Majd Khalifeh. "Wij krijgen weinig berichten via bijvoorbeeld sociale media vanuit Jemen zelf. Maar ook internationaal is er geen interesse voor het land. We zien enkel berichten van de zoveelste drone-aanval."

Khalifeh had een interview met Nadwa Al-Dawsari, een Jemenitische onderzoekster die in de VS woont en werkt. "Volgens haar was Jemen nooit interessant voor het westen. Als er vanuit het westen al interesse is in Jemen, dan is het om veiligheidsredenen, bv. omdat Al Qaeda er actief is. Syrië krijgt wel aandacht, omdat het land grenst met Israël."

Weinig interesse, betekent ook veel te weinig geld om de humanitaire crisis aan te pakken.
"Jemen krijgt maar 1,8% van het geld dat ze nodig hebben, om de hongersnood aan te pakken. Water en voedsel zijn heel schaars. Meer dan 200 ziekenhuizen werden gebombardeerd." zegt Khalifeh.

elk uur sterven zes kinderen door een gebrek aan hulp

 

In Jemen strijden sjiitische Houthi-rebellen een burgeroorlog uit tegen aanhangers van president Hadi, die daarbij gesteund wordt door de Saoedische coalitie.
Deze week nog zijn bij gevechten tussen het leger en rebellen minstens 32 doden gevallen.

Volgens Nadwa Al-Dawsari zit de oorlog in een patstelling.