"Wel eir devoeiren doeng en heiren bebbel haven as de miester van zenne laa geift!"

23 februari 2016
In het CVO (Centrum voor Volwassenonderwijs) van Aalst start overmorgen de cursus Oilsjters. Daarmee krijgt de carnavalstaal bij uitstek een plaats naast o.a. Frans, Engels, Noors en Hongaars. Hoera!
Gisteren was er nog een pleidooi pro-West-Vlaams van luisteraar Stijn, vandaag wil Jan Louies (Aalsterse uitspraak: Zjang Loe-is) graag meer Aalsters horen. De Minuut van Hautekiet is vandaag voor Aalst.
 

"In plosj van op maroede te goon in ’t stad, keije ook Oilsjters Iieren in d’Handelsschool op de Vesten."

As schoelmiester hem ek op ouderauvenden al mier as iene kier de vraug gekregen: ”Zojje on ons kingeren gin Oilsters kennen lieren, want weir hemmen da tot ons iewige schanne ni gedoon, gebrainwashed as dammen woren deir de ABN-diktatuur vanaf de joren 1970?”
 
Het Centrum ver Volwassenenonderwois van de Handelschoel van Oilsjt, zeg mor d’ auvendschoel, organiseert na balven heer 23 bestonjde toolcursussen, oeik Oilsjters. D’ieste les es oevermeiren en de 12ste en leste les es een echt eksaumen.
 
Balven woerdenschat, foitelèk het gemakkelijkste diel, want e vremd woerd es rap meigepikt, werdt er surtoe oondacht bestedj on grammatica en oitsprauk, beveirbeld de natte klanken gelek as in pintj, kindt, Oilsjt. 
 
In plosj van op maroede te goon in ’t stad, keije ook Oilsjters Iieren in d’Handelsschool op de Vesten.

Wel eir devoeiren doeng en heiren bebbel haven as de miester van zenne laa geift!

Vertaling

Als leraar in het secundair onderwijs heb ik op ouderavonden al meer dan eens de vraag gekregen: “Kan je aan onze kinderen geen Aalsters leren, want wij hebben dat verzuimd, gebrainwashed als we waren door de ABN-dictatuur vanaf de jaren 1970?”
 
Het Centrum voor Volwassenenonderwijs van de Aalsterse Handelsschool, zeg maar de avondschool, organiseert nu naast de bestaande 23 taalcursussen (o.a. Japans, IJslands, Noors, Hongaars …) een 24ste, Aalsters. De eerste les is nu donderdagavond. De 12de en laatste les is er een heus examen.
 
Naast woordenschat, eigenlijk het gemakkelijkste deel, want een vreemd woord is vlug opgepikt, wordt vooral aandacht besteed aan grammatica en uitspraak, bij voorbeeld de natte klanken zoals in pintj, kindj, Oilsjt.
 
In plaats van op stap te gaan in de stad, kan je ook Aalsters studeren in de Handelsschool aan het Keizersplein.
 
Wel je best doen en zwijgen als de meester aan het woord is!
 
 
Jan Louies schreef mee Den Oilsjtersen Diksjoneir, ofwel Het Aalsters Woordenboek, en geeft les in het Centrum voor Volwassenonderwijs in Aalst. Hij heeft ook de clip In't Oilsjters gemaakt op de tonen van Can't touch this van MC Hammer.
 

Foto © Belga Nicolas Maeterlinck