Wel of geen charisma

30 september 2020
© Belga
Charisma. Onze tot voor kort premier Sophie Wilmès werd verweten dat ze er te weinig van had, vorige week nog door socioloog Ignace Glorieux langs zijn neus weg gezegd in De Wereld Vandaag. Onze volgende premier Alexander De Croo en zijn ministers hebben er maar beter tonnen van, want de nieuwe regering is een veelkoppig monster, en het wordt een huzarenstuk om de neuzen in dezelfde richting te krijgen en om ons – de burger - overtuigd te krijgen na een brokkenparcours van bijna 500 dagen.

Ignace Glorieux mag het wat omstandiger komen uitleggen. Wat is charisma dan precies? En hoe schat hij het charisma in van kersvers premier Alexander De Croo?

Hoe belangrijk is het voor een politicus om charismatisch te zijn? Als iemand het kan weten, dan wel “éminence grise” Herman Van Rompuy? Hij werd ooit zelf “het charisma van een natte dweil” toegedicht door Britse politicus Nigel Farage. In welke mate raakte hem dat?

Heb je het of heb je het niet? Kun je het aangeleerd krijgen? Charisma-trainer Luc Cipers is er alvast van overtuigd dat hij het mensen aangeleerd kan krijgen. Wij stuurden proefkonijn Brecht Devoldere naar Luc in de hoop de meest charismatische reporter ooit terug te krijgen.

Gisteren hielden wij op de Radio 1-facebook een kleine bescheiden charisma poll, op zoek naar de meest charismatische Bekende Vlamingen. Bart Peeters, Wim Lybaert, Wim Opbrouck en Rudi Vranckx doken op, net als Martine Tanghe, Phara, Fatma Taspinar… Ziet Jo De Poorter - coachingexpert en auteur van het boek ‘Charisma in tijden van verandering’ - een rode draad bij al die figuren?

Ook opvallend in onze poll: de voltallige Decleir-familie werd genoemd. Brecht Devoldere wilde graag weten van Jan, Reinhilde en Flor Decleir of charisma ingebakken zit in hun genen?
Soms lijkt het NIET hebben van charisma net een troef? Soms zijn of frontvrouwen eerder schuchtere, teruggetrokken figuren. En tóch maken ze het in de muziekwereld. Vincent Byloo laat enkele frappante voorbeelden horen.

Soms lijkt het NIET hebben van charisma net een troef? Soms zijn of frontvrouwen eerder schuchtere, teruggetrokken figuren. En tóch maken ze het in de muziekwereld. Vincent Byloo laat enkele frappante voorbeelden horen.