"Wel optreden, niet repeteren, hoe kan je dat uitleggen?”

21 januari 2022
© Joah Legg (Unsplash)
Vandaag staat er een nieuw overlegcomité op de agenda. De sector van de amateurkunsten kijkt vol spanning uit naar de beslissingen, want ze heeft al lange tijd het gevoel dat ze in de kou blijft staan. Jan Matthys, directeur van VLAMO, de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie, geeft toelichting.

De sector van amateurkunsten voelt zich genegeerd door de huidige maatregelen. Daarom startte ze samen met gemeenten een campagne op. Vaak kloppen net daar amateurverenigingen aan met hun vragen. Helaas zien ook die gemeenten vaak door de bomen het bos niet meer. VLAMO (Vlaamse Amateur Muziek Organisatie) ondersteunt, stimuleert en promoot de instrumentale amateurmuziek in Vlaanderen. De organisatie vroeg verschillende burgemeesters om een filmpje op te nemen. In de video uiten ze hun frustraties over de verwarrende maatregelen.

Ontbreken van logica 

Jan Matthys legt uit: “We merken dat de frustraties ook bij het lokale bestuur leven.” Het onbreken van logica, maakt mensen boos. Nochtans vindt Matthys dat de voorbije 2 jaren bewezen dat verenigingen wel degelijk veilig kunnen afspreken.

De verwarring heerst over de partijen heen, benadrukt Matthys. “Wel optreden, niet repeteren, hoe kan je dat uitleggen?”

Wordt er eigenlijk nog veel opgetreden? Neen, zegt Matthys. "Concerten zijn grotendeels geannuleerd, ook al mag je optreden. Als je niet kan repeteren, lukt het niet. Het is nochtans een opkikker om samen kunst te beoefenen”. 

Beluister het gesprek met Jan Matthys in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: