Welk bekend citaat koester jij?

2 oktober 2020
'Talent wins games, but teamwork wins championships.' Zo sloot Alexander De Croo zijn maidenspeech als premier af. Hij citeerde hiermee basketballegende Michael Jordan. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde op twitter prompt met een citaat van een andere bekende basketter, Shaquille O’Neal: ‘You're going to pay. One way or the other.’ Het is soms fijn om je eigen woorden meer kracht bij te zetten door andermans woorden citeren. De Wereld van Sofie gaat op zoek naar jouw gekoesterde citaten.

Is het toeval of niet dat zowel De Croo als De Wever naar uitspraken van basketters verwijzen? Hebben Jordan en O’Neal nog meer van die inspirational quotes op hun palmares staan? Ward Bogaert zocht het uit.

Voor luisteraar Lukas Demeersseman zijn zowel Einstein als Oscar Wilde bronnen van inspirerende quotes: Van de eerste zit "If you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid" in zijn geheugen gegrift. Van Wilde koestert hij de woorden: “Yes: I am a dreamer. For a dreamer is one who can only find his way by moonlight, and his punishment is that he sees the dawn before the rest of the world”.

Wat je ook vaak ziet, zijn citaten aan het begin van een boek. Zo'n motto op één van de eerste bladzijden. Dat zijn dan citaten uit een gedicht, uit een ander boek, uit de bijbel, of uit een song. Christophe Vekeman, auteur, veellezer en recensent bij Klara: waarom doen schrijvers dat doorgaans?

Met filmquotes is het soms een beetje oppassen. Acteurs en films durven al wel eens fout herinnerd te worden. “Phone home” is zo’n quote, het populairste ‘citaat’ van het buitenaardse wezen E.T. in de filmklassieker uit 1982. Maar, E.T. heeft nooit “phone home” gezegd! Ward Bogaert kent nog meer van dat soort hardnekkige foute citaten.