Welke auto koop je het best?

21 januari 2017
Wie op zoek is naar een nieuwe auto, wordt overspoeld met glimmende brochures, met informatie over types, snufjes en uitstootcijfers. Maar welk type auto koop je het best als je een milieuvriendelijke én betaalbare wagen zoekt? Stijn De Groote, journalist bij Het Journaal, zocht het uit.

 "Het minst vervuilend zijn elektrische wagens en wagens op waterstof, het meest vervuilend benzine- en dieselwagens", zegt De Groote. "En wagens op aardgas (of cng) en lpg en hybride wagens zitten ertussenin. Maar het grote voordeel van cng is dat de technologie intussen echt wel op punt staat. Bij elektrische wagens moet je nog altijd rekening houden met een beperkte autonomie en een lange oplaadtijd."

Op dit moment zijn maar 5 op 1000 auto's CNG-wagens. 
"Nochtans is de meerprijs van cng-wagens beperkt en die wordt zowat volledig gecompenseerd door de overheidssubsidies voor groene wagens. Elektrische en hybride auto's zijn nog altijd veel duurder. Uit onderzoek van VAB blijkt bovendien dat als je 20 000 km per jaar rijdt, cng-wagens 36 eurocent per kilometer kosten, diesel- en benzine-wagens 44 cent, elektrische wagens 46 cent."

Ook het argument dat cng-tankstations vaak te ver zijn, is hoe langer hoe minder een argument. Stijn De Groote: "Steeds meer benzinestations bieden cng aan, aan daarom zou ik op dit moment voor aardgas kiezen."